ZonMw stelt 2,5 miljoen euro beschikbaar aan NCOH voor onderzoek naar pandemische paraatheid

ZonMw stelt 2,5 miljoen euro beschikbaar aan NCOH voor onderzoek naar pandemische paraatheid

ZonMw stelt 2,5 miljoen euro beschikbaar aan het Netherlands Centre for One Health (NCOH) voor onderzoek naar pandemische paraatheid. De aanvraag voor het onderzoek werd ingediend via de Universiteit Utrecht namens het NCOH. Het onderzoek sluit aan op een Nationale Groeifondsaanvraag die het PDPC heeft ingediend samen met het NCOH. Marion Koopmans (PDPC, Erasmus MC), een van de vier indieners: “Wij zijn ontzettend blij dat ZonMw dit geld heeft toegekend. Het is belangrijk dat we leren van de coronapandemie en een mogelijke nieuwe pandemie in een vroegtijdig stadium eerder ontdekken. Samenwerking tussen verschillende disciplines speelt hierin een grote rol.”

Analyses van de coronapandemie toonden een aantal tekortkomingen aan die dit onderzoek wil belichten. Zo was er een gebrek aan methodes om vroegtijdig te waarschuwen bij opkomende infectieziekten. Ook bleek het lastig om de belangrijkste kenmerken van ziekteverwekkers betrouwbaar te beoordelen en niet eenvoudig om het virus in de lucht te meten als onderdeel van transmissieonderzoek. Ontwikkelingen op het terrein van wiskundige modellen gaan snel. Zo komen er bijvoorbeeld modellen beschikbaar om de ontwikkeling van ziekteverwekkers te voorspellen. Het is belangrijk hiermee ervaring op te doen en de modellen verder door te ontwikkelen. En misschien wel het meest belangrijk: de strategieën om ziekteverwekkers bij mensen en dieren op te sporen, lopen op dit moment los van elkaar. Dat moet anders en meer worden geïntegreerd.

Onderzoek voor 24 postdocs

Marion Koopmans (PDPC, Erasmus MC), Dick Heederik (UU), Marc Bonten (UMC Utrecht) en Annemarie Rebel (Wageningen University & Research en voorzitter NCOH) dienden samen de aanvraag in vanuit het NCOH. Met het toegekende geld kunnen 24 postdocs een jaar onderzoek doen.

Datum: 22 juni 2023