
Transition towards zero emission endoscopy (ZEE)
Een consortium van gepassioneerde onderzoekers van de TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC is begonnen aan een missie om endoscopiepraktijken radicaal te transformeren en zo de weg vrij te maken voor een duurzame toekomst van de gezondheidszorg. Het Zero Emission Endoscopy (ZEE) programma heeft als doel om de ecologische voetafdruk van endoscopie-afdelingen drastisch te verminderen en deze kritieke maatschappelijke uitdaging frontaal aan te pakken.
Waarom is dit belangrijk?
De gezondheidszorg draagt paradoxaal genoeg aanzienlijk bij aan de achteruitgang van het milieu. Ziekenhuizen zijn toegewijd aan het herstellen en beschermen van onze gezondheid, maar ze produceren ook veel afval, vervuiling en koolstofemissies, waardoor ze de klimaatverandering aanwakkeren die ons welzijn bedreigt. Alleen al in Nederland is de gezondheidszorg verantwoordelijk voor maar liefst 7% van de nationale CO2-voetafdruk. Binnen deze sector springt de endoscopie-afdeling eruit als de grootste veroorzaker van gevaarlijk afval, met de derde plaats op de ranglijst van ziekenhuizen.
Endoscopie revolutioneren
Het ZEE-programma heeft als doel een revolutie teweeg te brengen in endoscopie door duurzame praktijken te implementeren en zo de milieu-impact van de gezondheidszorg te verminderen. Door samen te werken met Nederlandse instellingen en industriële partners ontwikkelen we op feiten gebaseerde modellen voor milieuvriendelijke ziekenhuizen, publiceren we in toonaangevende tijdschriften en presenteren we op conferenties. We zullen belanghebbenden betrekken via bijeenkomsten, onze website en de media, om een nationale en internationale verschuiving naar duurzame gezondheidszorg tegen 2030 te stimuleren. Regionale gastro-enterologen zullen een focusgroep vormen en zorgen voor praktische implementatie.
Ons doel
Een directe impact hebben op de ecologische voetafdruk van de Endoscopie-afdeling, met een focus op CO2-voetafdruk en afvalvermindering. Een sterke onderzoeksgemeenschap opbouwen om een evidence-based transitiemodel te creëren voor een ecologisch duurzame Endoscopieafdeling, gebruikmakend van de expertise van drie Nederlandse onderzoeksinstellingen en onze partners.
De endoscopieafdeling is de op twee na grootste afdeling in een ziekenhuis als het gaat om milieubelasting. Wij zijn op een missie om dat te veranderen!
Focus onderzoek
Werkpakketten
Dit programma zal bestaan uit vier werkpakketten:
- WP1 richt zich op Inkoop en de Waardeketen
- WP2 richt zich op het zorgsysteem zelf (het endoscopie zorgpad)
- WP3 richt zich op het Mens en Technologie perspectief van het product systeem
- WP4 richt zich op samenwerking en verspreiding.
Consortium expertise
Ons programma sluit aan bij het ESG-raamwerk (Environment, Social, and Governance), de Sustainable Development Goals (SDG’s) en de Green Deal Duurzame Zorg 3.0, waarmee we onze betrokkenheid bij wereldwijde duurzaamheidsinspanningen laten zien. We erkennen de urgentie van het aanpakken van klimaatverandering en zijn vastbesloten om een leidende rol te spelen in het creëren van een groenere en gezondere toekomst.
Wie zal hiervan profiteren?
Een breed scala aan belanghebbenden zal profiteren van een lagere milieu-impact van GI Endoscopie in Nederland:
- Patiënten en zorgprofessionals binnen het ziekenhuis
- Andere ziekenhuizen en medische verenigingen
- Verzekeringsmaatschappijen, leveranciers, afvalbedrijven, ministerie van Volksgezondheid (VWS)
- De maatschappij als geheel, ook op de lange termijn via verminderde milieuschade
Impact en uitkomsten
Dit programma wordt als succesvol beschouwd als alle doelstellingen zijn behaald, wat resulteert in 4-6 geco-creëerde endoscopiecasussen en ten minste 20% reductie van de CO2-voetafdruk en 20% afvalreductie van de endoscopieafdelingen in de deelnemende ziekenhuizen, vergeleken met een baseline gemeten bij de start van het programma en gecorrigeerd voor een vergelijkbare patiëntenmix. Extra impact wordt bereikt door het implementeren van striktere triageprocedures om te bepalen wanneer scoping van een patiënt nodig is en wanneer niet.
Op dit moment ligt de grootste uitdaging (en de grootste kans op impact) in het verminderen van de milieu-impact van endoscopie in het definiëren hoe zorgpaden en de ecosystemen waarin ze opereren kunnen worden veranderd. Dit programma zal evidence-based en schaalbare interventies ontwikkelen om aan die vraag te voldoen.
Duurzame gezondheidsprogramma’s
Zero Emission Endoscopy is een van de drie Sustainable Health Progams, waarin onderzoekers van de TU Delft, het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam samenwerken aan duurzame gezondheidszorg.
