
Wijkwijs: samen onderzoeken, samen leren
Het collectief is ontstaan om de gangbare manieren van onderzoek doen ter discussie te stellen en te leren hoe onderzoek meer vanuit de lokale context van de stad tot stand kan worden gebracht. In veel gemeenschappen is er sprake van een gebrek aan aansluiting tussen wetenschap en de lokale context. Bewoners worden vaak bevraagd, maar hebben weinig invloed op de onderzoeksvragen en ervaren weinig directe meerwaarde van het onderzoekproces en -uitkomsten zelf. Wijkwijs werkt anders: onderzoek start vanuit de lokale context.
Deze aanpak heet ook wel community-based onderzoek: onderzoek waarin bewoners zichzelf organiseren en zelf, of in samenwerking met kennisinstellingen, de kennisbehoeftes, -vragen en -agenda’s bepalen.
Doordat onderzoekers structureel aanwezig zijn in de wijk, werken zij vanuit het opbouwen van een relatie met de wijk. Daardoor ontstaat er ruimte om onderzoek op een andere manier in te steken, bijvoorbeeld doordat bewoners in staat worden gesteld om co-onderzoekers te zijn, samen data te verzamelen of concrete inzichten te gebruiken om initiatieven in de wijk te versterken.

Wijkwijs werkt vanuit kernwaarden als gelijkwaardigheid, wederkerigheid, inclusiviteit en nabijheid. De inzet: kennis delen én samen maken. Zoals een van de betrokken onderzoekers het verwoordt: “Alle kennis is waardevol.” Of die nu komt van bewoners, vrijwilligers of wetenschappers.
Het collectief is mede mogelijk gemaakt vanuit ons programma, waarin we samenwerking tussen wetenschap en samenleving faciliteren, laagdrempeliger maken en continuïteit bieden. Wijkwijs is een goed voorbeeld van hoe Resilient Delta beoogt bij te dragen aan onderzoek dat echt geworteld is in de stad.
Alle kennis is waardevol
“Voorkom onderzoeksmoeheid: benut nieuwsgierigheid en enthousiasme in wijken”
Onlangs verscheen op Sociale Vraagstukken dit opiniestuk van zes onderzoekers uit het Wijkwijs-netwerk. Zij stellen daar de term onderzoeksmoeheid aan de kaak, een label dat bewoners of wijken vaak onterecht opgeplakt krijgen. Volgens de auteurs zijn bewoners meestal niet moe van onderzoek op zich, maar van onderzoek dat geen erkenning geeft, weinig terugkoppeling biedt en geen tastbare verandering oplevert.
Het artikel laat zien hoe belangrijk het is dat bewoners gezien en gehoord worden, zonder dat dit gedreven is vanuit een vooraf gedefinieerd onderzoeksproces. Niet omdat mensen gemotiveerd moeten worden, maar omdat ze waardevolle kennis, ervaringen en perspectieven meebrengen. De auteurs stellen dat echte samenwerking, waarin bewoners mede-onderzoekers zijn, leidt tot onderzoek dat beter aansluit bij wat er in de wijk speelt en waardevollere resultaten oplevert .
Lees het artikel: Voorkom onderzoeksmoeheid
Het artikel is geschreven door: Seline Westerhof, Beitske Boonstra, Jelle Burger, Mike Duijn, Jurian Edelenbos en Jiska Engelbert. Ze maken deel uit van het kernteam van Wijkwijs en werken bij de Erasmus Universiteit: Erasmus Initiatief Vital Cities and Citizens, GovernEUR, Resilient Delta: TU Delft
Meer weten over Wijkwijs? Kijk op: www.wijkwijs.nl
Kijk voor meer informatie over onze projecten op Labs & Communities