WHO raadpleegt wetenschappers over pathogenen met pandemisch potentieel
WHO raadpleegt wetenschappers over ziekteverwekkers met pandemisch potentieel
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) startte deze week een reeks raadplegingen met de wetenschappelijke gemeenschap om een consensus te bereiken over hoe de ziekteverwekkers die het meest waarschijnlijk epidemieën en pandemieën zullen veroorzaken, het best kunnen worden geïdentificeerd en aangepakt.
Het eerste overleg ging dinsdag van start, waarbij enkele van ’s werelds beste wetenschappers zich bezighielden met de vraag hoe een wetenschappelijk kader voor epidemieën en pandemieën kan worden ontwikkeld.
Onderzoek en volksgezondheid samenbrengen
De bekende Nederlandse viroloog Dr. Marion Koopmans vertelde de bijeenkomst dat “het zich ontwikkelende wereldwijde surveillancenetwerk voor ziekteverwekkers” een enorme kans biedt voor samenwerking bij “het opbouwen van surveillance- en sequentiebepalingscapaciteit voor de gemeenschappelijke ziekteverwekkers”.
Ze voegde er echter aan toe dat elke regio zijn eigen pathogene hotspots en prioriteiten heeft.
“We hebben een bemonstering nodig die rekening houdt met het waarschijnlijke scenario voor het ontstaan van ziekten in elke regio. Wil ik het kunnen detecteren vóór opkomst, bijvoorbeeld voor vectoroverdraagbare ziekten in de toekomst… of wil ik het ontwikkelen tot een vroegtijdige waarschuwingssurveillance met inbegrip van, bijvoorbeeld, afvalwatersurveillance,” zei Koopmans.
“De mogelijkheden zijn er, de instrumenten zijn er. Ze moeten verder worden ontwikkeld voor routinematige toepassing en dat is voor mij de volgende stap. Wat dat vereist in termen van samenwerking is een veel nauwere verbinding tussen het meer onderzoekstypische werk in klinische omgevingen en volksgezondheidsomgevingen, in plaats van het opzetten van aparte studies voor het verzamelen van gegevens en monsters voor opkomende ziekten,” voegde ze eraan toe.
De volgende twee consultaties vinden aanstaande donderdag en vrijdag plaats, en de vierde in februari.
Lees de hele verklaring op de website van de WHO via deze link