De Hack4Youth Challenge recap!

De Hack4Youth Challenge dag is een initiatief van Healthy Start, in samenwerking met Erasmus Verbindt! Deze dag werd mede mogelijk gemaakt door de challenge sponsors: Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis | So Fit & Fun Center, Stichting de Nieuwe Kans en Coalitie Stevige Start.

In deze 1-daagse ‘pressure cooker’ werden studenten uitgedaagd om oplossingen te bedenken voor maatschappelijke uitdagingen die gerelateerd zijn aan de ambities van Healthy Start. Studenten werkten aan 3 verschillende cases die waren ingebracht en begeleid door onze challenge-sponsors. Het evenement stond open voor een diverse groep studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Erasmus MC en de TU Delft, passend bij het interdisciplinaire karakter van Healthy Start. In de ochtend hebben de studententeams zich verdiept in de onderzoeksvraag en de maatschappelijke uitdaging via een bepaald ‘design process’ benaderd. In de middag werd creatief meegedacht om mogelijke oplossingen te zoeken. Het meest productieve studententeam mocht het goede doel kiezen waaraan de prijs van 100 euro wordt geschonken. Het winnende So Fit &  Fun Center studententeam koos voor de ‘Esther Vergeer Foundation’.

De Challenges

Sociale Verloskunde

Een kind met een gezonde start heeft meer kans op een goede gezondheid (ook op latere leeftijd), op welzijn, en op kansen als optimale deelname aan het onderwijs, op de arbeidsmarkt, in het eigen sociale netwerk en in de samenleving. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een gezonde groei en ontwikkeling. Investeren in gezondheid en het verkleinen van gezondheidsachterstanden begint daarom al voor de geboorte en vereist nauwe samenwerking tussen het medische en sociale domein. Deze preventieve benadering heet sociale verloskunde en gaat uit van het levensloopperspectief. De uitdaging voor de studenten was om in dit probleem te duiken en oplossingen te bedenken of te vinden.

Deze challenge werd geleid door onderzoeker sociale verloskunde, Adja van Waelput en een deel van de Coalitie Stevige Start.

So Fit & Fun

Spelen en sporten met leeftijdsgenoten is ongelooflijk belangrijk voor kinderen omdat het de gezondheid van hart, longen en spieren stimuleert. Recent nieuws heeft aan het licht gebracht dat jongeren minder deelnemen aan sportverenigingen omdat ze het gevoel hebben dat sporten onhandig en onbelangrijk is. De risico’s van inactiviteit zijn groter voor kinderen met een chronische ziekte. Voor die kinderen is sporten misschien nog minder vanzelfsprekend. Om hen met een gerust hart te laten bewegen, hebben de specialisten van het Sophia Kinderziekenhuis het ‘So Fit & Fun Center’ opgericht om te onderzoeken wat er buiten de beperkingen van deze kinderen mogelijk is. De studenten hielpen het team bij het vinden van oplossingen en ideeën om de faciliteit te laten groeien en meer kinderen aan te trekken.

Deze challenge is mede mogelijk gemaakt door Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis Fit & Fun Center, en werd geleid door Arend van Deutekom, Hidde Hardon en Marielle Pijnenburg.

De Nieuwe Kans

De Nieuwe Kans is een organisatie die zich richt op het versterken van individuen en het bevorderen van sociale integratie. De Nieuwe Kans biedt ondersteuning en kansen aan individuen die met verschillende uitdagingen in hun leven worden geconfronteerd, zoals werkloosheid, een beperkte opleiding of een gebrek aan sociale netwerken. De studenten namen deze organisatie en de hulp van cognitieve gedragstherapie (CBT) onder de loep. Dit is een therapeutische benadering die zich richt op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen om mentaal en emotioneel welzijn te bevorderen. Ze brachten de dag door met het bedenken van ideeën voor het integreren van CGT en Virtual Reality om jonge volwassenen te helpen.

Deze challenge werd geleid door Ilse van de Groep, Reshmi Marhe en Jasmijn Verhage.

De sponsors staan open voor jouw mening, ideeën en voor (afstudeer)stages!

Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact op: healthystart@convergence.nl