Terugblik colloquium ‘Wat beweegt jou?’

‘Wat beweegt jou?’ Op 8 april vond het eerste Healthy Start colloquium plaats in het karakteristieke Depot Boijmans van Beuningen. Met drie sprekers, moderator Annabel de Vreeker en een volgeboekte zaal luisterden we naar inspirerende verhalen, unieke inzichten en methoden, en gingen we met elkaar in gesprek over het stimuleren van een actief en gezond leven voor chronisch zieke kinderen. De middag sloten we af met een interactieve demonstratiemarkt en netwerkborrel.

Mai Chin A Paw

Mai Chin A Paw is hoogleraar en werkzaam bij het Amsterdam UMC als bewegingswetenschapper en epidemioloog. Zij is betrokken bij een scala aan onderzoeksprojecten onder meer gericht op het stimuleren van een gezonde levensstijl en het ontrafelen van gezondheidseffecten van lichamelijke activiteit en zittend gedrag bij de jeugd. Tijdens het colloquium ging zij in op het niet-inclusieve karakter van de wetenschap, waar zij tekenende voorbeelden van gaf. Met ‘participatory action research’ doet zij niet alleen onderzoek náár maar ook mét kinderen, waarmee zij een lans breekt voor een inclusievere wetenschap. Haar visie: kinderen hebben een unieke blik en kennis over hun eigen leefwereld, en bovendien zijn zij ontzettend creatief. Of zoals kinderen dat zelf ook mooi zeggen: “Volwassenen bedenken echt saaie dingen.”

Yara van Kerkhof

Yara van Kerkhof is een Nederlands shorttrackster met maar liefst 14 gouden medailles op haar naam. Daarnaast is zij momenteel haar masterscriptie in Bewegingswetenschappen aan het afronden in het Sophia Kinderziekenhuis bij het Erasmus MC, waar zij onderzoek doet naar het registreren van de hartslag bij kinderen. Ook is zij betrokken bij de Healthy Start ambitie ‘Digitaal versterken van de activiteit van kinderen’. Tijdens het colloquium deelde zij haar inspirerende levensverhaal – hoe zij op zevenjarige leeftijd een openhartoperatie in het Sophia Kinderziekenhuis onderging, het herstel dat volgde en haar eerste ervaring met schaatsen. Hoe zij het ziet? Haar reis naar Olympisch brons, zilver en goud was mogelijk niet óndanks haar hartoperatie en tegenslagen, maar juist dankzij deze ervaringen, in combinatie met een immense steun van de mensen om haar heen.

Arend van Deutekom

Arend van Deutekom is kindercardioloog en Ambition Lead van de Healthy Start ambitie ‘Digitaal versterken van de activiteit van kinderen’. Tijdens zijn pakkende Pecha Kucha presentatie nodigde hij ons uit om terug te denken aan onze eigen kindertijd en hoe graag wij vroeger tikkertje speelden, voetbalden of in een boom klommen. Kinderen met een chronische ziekte lopen tegen beperkingen aan in hun sport en beweging, niet alleen door hun ziekte, maar ook door angst en onzekerheid bij hunzelf of hun omgeving. Terwijl juist voor deze kinderen beweging zo belangrijk is. Daarom zoeken we binnen Healthy Start naar nieuwe manieren om kinderen met een chronische ziekte met behulp van slimme technologie thuis te ondersteunen in sport en spel. Hierin werken we samen met (sport)artsen, fysiotherapeuten, sociologen, psychologen, pedagogen en (industrieel) ontwerpers. Hij tipte de inzichten aan die we reeds hebben opgedaan in de familiedynamiek, de waarde van wearables en de rol van apps voor informatie en stimuleren, en sloot zijn krachtige betoog af met een uitnodiging naar de zaal toe.

Heb je het colloquium gemist maar wil je wel graag meer informatie over onze ambitie of heb je interesse in samenwerking? Neem dan contact met ons op via healthystart@convergence.nl.