HS Sprint project: ‘SPARK’

Supporting Participation and Research for Kids
Projectleider: Joyce Weeland (EUR)
Partners: Ombudsman Rotterdam Rijnmond (ORR), GGD West-Brabant, Stichting Vreedzaam
Team: Lysanne te Brinke (EUR), Wanda Tempelaar (EMC), Milene Guerreiro
Goncalves (TUD), Kasia Tabeau (EUR), Mathieu Gielen (TUD), Josje van Nes (Ombudsman Rotterdam Rijnmond (ORR)), Esther Taute (GGD West-Brabant), Annemiek van Vliet (Stichting Vreedzaam), Manon Hillegers (EMC), Rowan Huijgen (EUR)

Kinderen staan ​​centraal in talloze studies naar welzijn, maar nemen zelden deel aan wetenschappelijk onderzoek dat op een zinvolle manier interventies of gezondheidsinnovaties ondersteunt. Dit is een gemiste kans voor onderzoek, voor de praktijk en voor kinderen. In dit transformatieve project onderzoeken convergentieonderzoekers, kinderen (van 8-12 jaar) en professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg drie belangrijke uitdagingen op het gebied van kinderparticipatie in onderzoek. Samen zullen we een routekaart ontwikkelen voor een onderzoekscentrum voor kinderen, gericht op het bevorderen en ondersteunen van toekomstige participatie. 

 

Het hoofddoel was het ontwikkelen van een routekaart voor een convergentieonderzoekscentrum voor kinderen: een Transdisciplinair en coöperatief netwerk dat gericht is op het bevorderen en ondersteunen van kinderparticipatie in convergentieonderzoek naar welzijn. De verwachte output van het project was: (a) een rapport over belemmeringen en bevorderende factoren voor kinderparticipatie in onderzoek, (b) een ontwerp voor de vorm en focus van een onderzoekscentrum voor kinderen; en (c) een routekaart voor verdere co-creatie. De routekaart moest worden vertaald in een toegankelijke vorm. 

 

Dataverzameling 

We organiseerden vier activiteiten om de bevorderende en belemmerende factoren voor kinderparticipatie in onderzoek naar kinderwelzijn te onderzoeken, met verschillende combinaties van stakeholders: 

(1) Een co-creatiesessie met 30 kinderen op de campus: Hoe kunnen we kinderen het beste uitnodigen om deel te nemen aan onderzoek? (14 maart 2024); 

(2) Een workshop voor de Sophia-onderzoeksdag voor clinici en onderzoekers: “Hoe kinderen jullie werk kunnen verbeteren” (16 april 2024); 

(3) Een activiteit in Crooswijk van Stelten. We vroegen kinderen en ouders óf en wanneer kinderen zelf zouden moeten kunnen beslissen om deel te nemen aan onderzoek (31 augustus 2024); 

(4) Een co-creatiesessie met het volledige consortium: Persona’s creëren voor toekomstige gebruikers van de kinderonderzoekshub (4 oktober 2024). 

Na de activiteiten werd de data samengevat in een rapport met de bevorderende en belemmerende factoren voor kinderparticipatie in onderzoek. Dit was de eerste stap naar het consortium en de routekaart. 

 

Consortium 

Het consortium bestaat uit een breed scala aan expertise op het gebied van kinderparticipatie. Binnen ons consortium zijn er verschillende visies op wat zinvolle kinderparticipatie is en hoe dit het beste gefaciliteerd kan worden. Deze verschillende perspectieven vullen elkaar aan en tonen de complexiteit van kinderparticipatie in onderzoek. Ons rapport weerspiegelt deze complexiteit succesvol. 

We bouwen een netwerk. Niet alleen binnen ons consortium, maar ook daarbuiten. Zo werden we gevraagd om deel te nemen aan het panel van Voor de Jeugd Dag 2024, naar aanleiding van een discussie over kinderrechten (30 september 2024). Ons project werd afgesloten met een netwerkdag “Zinvolle kinderparticipatie” (@Hefhouse), met workshops, lezingen en netwerkbijeenkomsten voor professionals die geïnteresseerd zijn in kinderparticipatie (27 januari 2025). De dag werd bijgewoond door 50 onderzoekers, beleidsmakers, clinici, leerkrachten en kinderrechtenorganisaties.  

Resultaten en follow-up 

We hebben een rapport opgeleverd, met daarin: (a) een overzicht van belemmeringen en bevorderende factoren voor kinderparticipatie in onderzoek, (b) een ontwerp voor de vorm en focus van een hub voor kinderonderzoek; en (c) een stappenplan (zie hierboven) voor verdere co-creatie. We hebben een OSF-pagina aangemaakt waar je de resultaten kunt vinden.  

In de toekomst willen we kennis en best practices over zinvolle kinderparticipatie in onderzoek blijven verzamelen en delen met verschillende belanghebbenden. We hebben een beknopt stappenplan voor zinvolle kinderparticipatie ontwikkeld dat goed aansluit op de dagelijkse onderzoekspraktijk. De volgende stappen omvatten het verkrijgen van financiering om deze kennis en best practices verder te verzamelen en te verspreiden in een stapsgewijs proces voor kinderparticipatie voor verschillende belanghebbenden om bovengenoemde belemmeringen aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld door een eerste gezamenlijke (conferentie)paper te schrijven. Bovendien is er meer onderzoek nodig om zinvolle kinderparticipatie te faciliteren en manieren te vinden om de belemmeringen te overwinnen. Bijvoorbeeld door kleinschalige thematische pilots op te zetten waarin kinderen, onderzoekers en professionals samenwerken via studentenprojecten (bijvoorbeeld rond ethische vraagstukken) en ervaringen en best practices te blijven delen. Dit project diende als springplank naar de ontwikkeling van een hub voor het stimuleren van de deelname van kinderen aan onderzoek. Daarnaast kunnen we de partnerschappen die zijn aangegaan met beleidsmakers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties versterken om een ​​breed draagvlak te creëren. 

Meer informatie over dit project

Heb je vragen over dit project of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de hoofdaanvrager van dit project: Joyce Weeland