
HS Sprint project: ‘PISA Study’
Steeds meer jongeren denken na over een einde aan hun leven. Tegelijkertijd is de toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg slecht, met aanzienlijke wachtlijsten voor jongeren met suïcidale gedachten. Het is onbekend wat de impact is van (veranderingen in) het beleid voor de geestelijke gezondheidszorg op het aantal suïcidepogingen en zelfbeschadiging bij jongeren. Het ‘PISA-project’ zal a) de nationale en lokale beleidscontext analyseren, b) een onderzoeksdatabase opzetten, c) de tijdsrelatie tussen beleid voor geestelijke gezondheidszorg voor jongeren en zelfbeschadiging onderzoeken, en d) een onderzoeksagenda ontwikkelen.
Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.
Deze studie heeft tot doel:
1) een gestructureerde analyse te bieden van de beleidscontext voor de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren, en een database te creëren die veranderingen in bestuur, organisatie en financiering van de geestelijke gezondheidszorg, veranderingen in klinische richtlijnen en interventies, veranderingen in demografie, beschikbaarheid (bijv. wachtlijsten), de COVID-19-pandemie en andere belangrijke veranderingen die van invloed zijn op de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren sinds 2015 omvat. Dit gebeurt door middel van literatuuronderzoek en kwalitatieve en kwantitatieve dataverzameling, met behulp van documentanalyse en semi-gestructureerde interviews/focusgroepen met beleidsmakers en zorgprofessionals. Diverse beleids- en stakeholderanalysetechnieken zullen worden gebruikt om de data te analyseren, waaronder root-cause analyse.
2) een lokale onderzoeksdatabase te creëren van suïcidepogingen en zelfbeschadiging bij jongeren. Dit zal gebeuren in het Haaglanden Medisch Centrum, waar een deel van de benodigde data al is verzameld in het kader van een onderzoek naar casemanagement ter voorkoming van herhaalde zelfbeschadiging. De aanpak is om een klinische database van de spoedeisende hulp te combineren met een business intelligence-database en deze gegevens uit te breiden door handmatig aanvullende informatie te verzamelen uit het Ziekenhuis Informatie Systeem (patiëntendossiers).
3) het verkennen van trends of plotselinge veranderingen in het lokale aantal zelfmoordpogingen en zelfbeschadigingsincidenten. Dit zal gebeuren door middel van beschrijvende analyses, Poisson regressie analyses, en multivariate logistische regressie analyses om factoren te identificeren die geassocieerd zijn met het risico op een zelfmoordpoging. Onafhankelijke variabelen zullen zelfmoordpogingen en zelfbeschadigingsincidenten omvatten, maar een aparte analyse zal zich ook richten op herhaalde pogingen/incidenten. Herhaalde gebeurtenissen kunnen een sterkere associatie hebben met belemmerde toegang tot de juiste zorg na de eerste gebeurtenis.
Het team combineert expertisegebieden die nodig zijn voor deze studie:
- De TU Delft levert expertise op het gebied van complexe systeemanalyse. Dr. Naomi van der Linden is werkzaam binnen de sectie ‘Beleidsanalyse’ en heeft ervaring met de financiering en beleidsanalyse van de gezondheidszorg, met een focus op acute zorgsystemen.
- De Erasmus Universiteit, via prof. Leona Hakkaart, brengt expertise in op het gebied van health technology assessment en geestelijke gezondheidszorg, inclusief onderzoekservaring in de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren.
- Medisch Centrum Haaglanden, via dr. Christien van der Linden, brengt expertise in op het gebied van klinische epidemiologie en diepgaande kennis van de data en onderzoekssetting. Ze is sinds 2005 betrokken bij projecten op het gebied van zelfmoordpreventie.
Verwachte resultaten
Het project loopt nog; zowel de kwantitatieve als de kwalitatieve artikelen worden geschreven. De reeds gerealiseerde output is de conferentiebijdrage, een eerste artikel dat in maart is ingediend bij BJPsych Open en de eerste illustratie (zie hierboven). De afbeelding is gericht op vervolgprojecten, die zich zullen richten op het kwantificeren van de maatschappelijke waarde van veelbelovende interventies ter preventie van zelfmoord, ter ondersteuning van financieringsbeslissingen. In de PISA-studie zijn de ziekenhuiskosten van zelfmoordpogingen opgenomen. In de afbeelding wordt het gebruik van een systeem breed, maatschappelijk perspectief geadviseerd bij economische evaluaties van interventies ter preventie van zelfmoord.
Meer informatie over dit project
Heb je vragen over dit project of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de hoofdaanvrager van dit project: Naomi van der Linden.