HS Sprint project:
‘Never Mind’
Mentale gezondheid en kansenongelijkheid onder jongeren zijn urgente onderwerpen die vaak moeilijk bespreekbaar zijn. ‘Never Mind’ is een theatervoorstelling die deze thema’s op een creatieve en toegankelijke manier aanpakt. Dit project beoogt niet alleen bewustwording te creëren, maar ook een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving. Onderzoekers van het Erasmus SYNC Lab en Erasmus MC hebben in samenwerking met de Rotterdamse Stichting Me & Society deze unieke voorstelling ontwikkeld.
Theater als middel voor wetenschapscommunicatie
De voorstelling ‘Never Mind’ combineert kunst en wetenschap door gebruik te maken van theater als middel voor wetenschapscommunicatie. Stichting Me & Society heeft een geschiedenis van voorstellingen over moeilijke onderwerpen, zoals als uithuwelijken, racisme en vrouwenbesnijdenis. Maar dit is de eerste keer dat ze samenwerken met wetenschappers. De onderzoekers hebben hun wetenschappelijke kennis gedeeld met de theatermakers, waardoor de voorstelling gebaseerd is op zowel wetenschappelijke inzichten als persoonlijke verhalen van jongeren. De expertise van Stichting Me & Society in het maken van maatschappelijk relevante theaterstukken, gecombineerd met de wetenschappelijke kennis van het Erasmus SYNC Lab en Erasmus MC heeft geleid tot een krachtige voorstelling die zowel informatief als ontroerend is.
Hoe ga je het gesprek aan?
De eerste voorstelling vond plaats op 4 juni 2024 voor mbo-studenten van Albeda. De reacties waren positief en de voorstelling bood een veilige ruimte voor jongeren om over hun ervaringen te praten. Na elke voorstelling werden dialoogsessies gehouden, waarbij onderzoekers kwalitatieve data verzamelden om te begrijpen hoe theater bijdraagt aan de bespreekbaarheid van mentale gezondheid en kansenongelijkheid.
Kayla Green van het Erasmus SYNC Lab legt uit: “Onze rol als wetenschappers is tweeledig. Enerzijds hebben we onze kennis gedeeld om het script te ontwikkelen. Anderzijds doen we onderzoek naar theater als wetenschapscommunicatietool en als middel om met jongeren te praten over mentale gezondheid en kansenongelijkheid.”
In de samenleving is een groeiende aandacht voor het bespreekbaar maken van mentale problemen onder jongeren. Er is een duidelijke behoefte bij jongeren om er open en eerlijk over te praten. Tegelijkertijd moeten we ons ook afvragen hoe we het beste met jongeren zulke gesprekken aangaan. Welke methodes werken? En wat draagt bij aan het gehoord en gezien voelen, zonder dat jongeren ervaringen uit het dagelijks leven gaan pathologiseren? “Niet iedereen heeft mentale problemen waarvoor professionele hulp nodig is,” legt Green uit. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken welke methodes een positieve bijdrage hebben op jongeren.
Conclusie en vervolg
Tot de zomervakantie stonden er meerdere voorstellingen ingepland en allemaal waren ze op mbo-onderwijsinstellingen te zien zijn. Na elke voorstelling vond er een dialoogsessie plaats, waarbij er nagepraat werd over de voorstelling en de thema’s. Tijdens de dialoogsessies deden de onderzoekers kwalitatief onderzoek, met als doel om ook nieuwe inzichten op te doen voor toekomstig onderzoek.
Het project ‘Never Mind’ wordt gefinancierd door Healthy Start en een subsidie van VSBfonds. Met dit initiatief hopen we niet alleen bewustwording te creëren, maar ook bij te dragen aan een meer open en eerlijke dialoog over mentale gezondheid onder jongeren.
Meer informatie over dit project
Heb je vragen over dit project of wil je samenwerken? Neem contact op met Kayla Green.