
HS Sprint project:
‘Healthy Start ServiceLab’
Opkomende technologieën hebben het potentieel om zorgsystemen en patiëntervaringen aanzienlijk te verbeteren. Het integreren van deze innovaties terwijl de perspectieven van zowel patiënten als zorgverleners worden meegenomen, kan echter uitdagend zijn. Het Healthy Start ServiceLab wil dit probleem aanpakken. Het is een innovatief project dat zich inzet voor participatieve, mensgerichte ontwerp van gezondheidstechnologie. De missie is om iedereen—ongeacht achtergrond of rol binnen zorgsystemen—in staat te stellen actief deel te nemen aan de besluitvormingsprocessen rondom de technologieën die zij uiteindelijk zullen gebruiken. Om dit te bereiken, maakt het ServiceLab gebruik van geavanceerde mediatechnologieën en co-creatieve ontwerpmethoden, waardoor zorgvernieuwing democratischer, inclusiever en impactvoller wordt.
Proof of Concept ServiceLab
Om het idee van het ServiceLab in de praktijk te testen, is er een zogeheten Proof of Concept (PoC) ontwikkeld. Deze PoC diende als experimentele ruimte voor het evalueren van een nieuwe screeningstool waarmee zorgverleners potentiële risico’s bij aanstaande ouders vroegtijdig kunnen identificeren. Twee omgevingen werden nagebootst: een huiskamer en een spreekkamer. Binnen deze settings namen moeders, vaders, verloskundigen, medische onderzoekers, ontwerpers en een professionele actrice deel aan rollenspelactiviteiten om verschillende scenario’s voor het integreren van de tool in echte zorgdiensten te verkennen. Deze aanpak bood de mogelijkheid om de perspectieven en creatieve inzichten van zowel gezinnen als zorgprofessionals vast te leggen. De bevindingen werden vervolgens gedeeld met de ontwikkelaars van de tool om het ontwerp verder te verfijnen.
Conclusie en vervolg
Dit project toont aan dat samenwerking tussen verschillende disciplines, gecombineerd met de actieve betrokkenheid van patiënten en zorgverleners bij technologieontwerp, effectief kan worden ondersteund door de ServiceLab methodologie en faciliteiten. Op deze manier draagt het project bij aan een succesvollere integratie van opkomende technologieën in zorgsystemen.
Meer informatie over dit project
Heb je vragen over dit project of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Fernando Secomandi.