HS Sprint project:
‘Designing for impact’

Partnerschappen versterken tijdens de eerste 1000 dagen om risicoscreening te verbeteren
Projectleider: Tanja Houweling (EMC)
Partners: Gemeente Rotterdam
Team: Fernando Secomandi & Lara. Nettesheim (TUD), Mijke Lambregtse – van den Berg (Erasmus MC), Rina Stoorvogel (Impactpunt, Gemeente Rotterdam)

Alle ouders willen dat hun kinderen zich goed ontwikkelen. Maar sommige ouders hebben ondersteuning nodig, omdat ze in kwetsbare omstandigheden leven, bijvoorbeeld door armoede of psychische problemen. Deze gezinnen worden vaak pas geïdentificeerd wanneer de problemen ernstig worden, omdat data en zorg verspreid zijn over zorgverleners in verschillende domeinen, en ouders zorgverleners soms wantrouwen vanwege negatieve ervaringen. 

Het project ‘Designing for Impact’ heeft als doel preventie in de eerste 1000 levensdagen te ondersteunen door bij te dragen aan de ontwikkeling van een eenvoudig toe te passen online risicoscreeningtool (prototype). Deze tool kan door professionals in verschillende domeinen en fasen in de eerste 1000 levensdagen worden gebruikt om (aanstaande) ouders en kinderen in kwetsbare omstandigheden tijdig te identificeren en, in overleg met de ouders, hen te begeleiden naar preventieve interventies die aansluiten bij hun behoeften. Dit Sprint-project bouwt voort op een groter project (‘Making Big Data Meaningful for a Promising Start‘) waarin CBS- en Perined-data (zwangerschaps- en geboorte-uitkomsten) worden gebruikt om de prototype risicoscreeningtool te ontwikkelen. 

Samenwerking 

Dit Sprint-project combineert gegevens en stakeholders van de Jeugdgezondheidszorg. De Jeugdgezondheidszorg is een essentiële partner voor het verbeteren van preventie in de eerste 1000 dagen van het leven. De middelen stelden ons in staat om: 

  1. Gegevens over de routinematige dienstverlening van de Jeugdgezondheidszorg op te nemen in onze voorspellingsmodellen. Deze gegevens stelden ons in staat om voorspellingsmodellen te ontwikkelen voor uitkomsten die zeer belangrijk zijn in de eerste 1000 dagen, namelijk de groei en ontwikkeling van het kind. 
  1. Samen te werken met stakeholders van de Jeugdgezondheidszorg en beleidsmakers van de gemeente Rotterdam om de resultaten van de voorspellingsmodellen te integreren in de risicoscreeningtool. 

Het was echt spannend om samen te werken in dit interdisciplinaire team, waarin we niet alleen konden bouwen op expertise uit epidemiologie, data science en predictiemodellen, maar deze ook konden combineren met de ervaring en expertise van praktijkmensen en gemeentelijke beleidsmakers.

Tanja Houweling

Erasmus MC

Assistant Professor, Dept. of Public Health

Conclusie en vervolg 

We zijn erin geslaagd de gegevens van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) succesvol te koppelen aan gegevens van het CBS over een brede set determinanten voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Op basis van deze gekoppelde dataset hebben we predictiemodellen ontwikkeld voor drie uitkomsten: de D-score – een wereldwijde indicator voor de algemene ontwikkeling van kinderen, gebaseerd op de Van Wiechen-methode, ontwikkeld door TNO en ondersteund door de WHO – gemeten op driejarige leeftijd, overgewicht/obesitas en het risico op psychosociale problemen (SDQ), beide gemeten in groep 1 van de middelbare school (ongeveer 12/13 jaar). De resultaten van de predictiemodellen worden verwerkt in een prototypetool voor vroege signalering van kwetsbare omstandigheden in de eerste 1000 dagen van het leven. 

Dit samenwerkingsproces vormde de basis voor vervolgonderzoek en hopelijk voor een langdurige samenwerking met het CJG – een essentiële partner in de eerste 1000 dagen. Daarnaast vormde dit project de basis voor de verwerving van een klein project (€ 50.000) binnen het EUR Trust Fonds om verder beleidsrelevant onderzoek te doen naar de D-score. 

Klik hier als je meer wilt weten.

Meer informatie over dit project.

Heb je vragen over dit project of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Tanja Houweling.