
HS Sprint project:
‘Cradled in Safety’
Nieuw leven is kwetsbaar. Hoewel elke pasgeborene risico loopt op een levensbedreigende bacteriële infectie (sepsis), lopen sommige een bijzonder risico. Momenteel hebben deze pasgeborenen zorgvuldige monitoring nodig met behulp van bekabelde monitoringapparatuur die op de huid is bevestigd en/of herhaalde medische onderzoeken, waardoor het normale leven tussen ouders en kinderen na de geboorte wordt verstoord. Dit project onderzoekt de haalbaarheid, bruikbaarheid en aanvaardbaarheid van het gebruik van een innovatief niet-invasief draadloos apparaat (de Bambi-Belt) om hun vitale functies te monitoren zonder het gezinsleven te medicaliseren of te verstoren, met tegelijkertijd een passende behandeling en waarbij bescherming tegen sepsis wordt gegarandeerd.
Dit project is verkennend van aard en heeft als doel om snel de kansen, valkuilen, bevorderende factoren en belemmeringen voor deze oplossing te identificeren. Om het proces te versnellen, zullen er in deze fase geen patiënten betrokken zijn. We zullen de volgende activiteiten ondernemen:
- Validiteit: Analyse van beschikbare en voorlopige gegevens over het gebruik van de Bambi-Belt bij (bijna-)voldragen pasgeborenen, afkomstig uit gepubliceerde studies en aangeleverd door Bambi Medical.
- Haalbaarheid: Evalueer de huidige commercieel verkrijgbare, CE-gemarkeerde en geteste versie van de Bambi-Belt met personeel in de kinderopvang en ouders. Vraag naar hun ideeën over belemmeringen en bevorderende factoren en identificeer noodzakelijke wijzigingen voor onze casus.
- Gebruiksvriendelijkheid: Oorspronkelijk ontwikkeld voor kwetsbare pasgeborenen op een neonatale intensive care (NICU), zal de Bambi-Belt worden aangepast voor gebruik in een kinderopvang. We streven ernaar een eenvoudig bewakings- en alarmsysteem te ontwerpen dat gebruiks- en patiëntvriendelijk is en tegelijkertijd een adequate interpretatie van vitale functies garandeert.
- Aanvaardbaarheid: Organiseer focusgroepen met belanghebbenden en oudergesprekken om de aanvaardbaarheid van het ontworpen product en de systemen te bepalen. Gebruik deze feedback om het product en het systeem waar nodig aan te passen.
In samenwerking met de TU Delft, Erasmus MC, Erasmus Universiteit, Bambi Medical en Care4neo zal het project de volgende resultaten opleveren:
- Een visualisatie van het benodigde serviceontwerp voor de Bambi-Belt voor de bewaking op afstand van voldragen pasgeborenen met een indicatie voor observatie op mogelijke sepsis.
- Een stappenplan met faciliterende en belemmerende factoren voor de overgang van het huidige technologische en medische systeem naar het toekomstige ontwerp. Deze zullen essentiële input vormen voor het formuleren van de volgende stappen richting een implementatieproject.
Resultaten en follow-up
Met de hulp van afstudeerstudente Industrieel Ontwerpen Karlijn Sanders van de TU Delft werden 17 interviews en co-creatiesessies gehouden met verpleegkundigen. Op basis van hun input leverde zij een prototype voor de integratie van continue monitoring met de Bambi-Belt op een kraamafdeling, rekening houdend met medische eisen, de behoeften van verpleegkundigen en de voorkeuren van ouders. Haar eindproducten omvatten een prototype van de ‘zorgcloud’ en een stappenplan voor implementatie. Het projectteam is nu op zoek naar aanvullende financiering om de Bambi-Belt verder te ontwikkelen voor deze nieuwe use case.
Meer informatie over dit project
Heb je vragen over dit project of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de hoofdaanvrager van dit project: Josephine Wagenaar.