HS Sprint project:
‘Breaking Barriers’

Co-creation Lab empowering Forensic Young Adults and Psychology Master’s Students towards Innovative Research
Projectleider: Reshmi Marhe (EUR)
Partners: KU Leuven
Team: Eric Rassin (EUR), Josanne van Dongen (EUR), Irena Boskovic (EUR), Melissa de Roos (EUR), Lore Mergaerts (KUL), Willem- Paul Brinkman (TUD)

Het masterprogramma Forensic & Legal Psychology van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een transdisciplinair ‘co-creatie-lab’ opgezet. Dit lab biedt studenten de kans om samen te werken met jonge cliënten en behandelingspersoneel binnen een verslavingszorginstelling. Zo faciliteert dit co-creatie-lab het uitwisselen van ervaringen en perspectieven uit de praktijk, wat leidt tot relevante en innovatieve onderzoeksideeën die studenten kunnen integreren in hun eigen onderzoek. Hiermee verkleint het project de kloof tussen academisch onderzoek en vraagstukken uit de praktijk.

Co-creatie en praktijkgerichte inzichten

Eén van de projectresultaten was een lezing en workshop van Prof. Gary Macpherson, een vooraanstaand forensisch klinisch psycholoog bij de NHS State Hospitals Board For Scotland. Deze sessie gaf studenten waardevolle inzichten in het werken met forensische patiënten in zwaarbeveiligde instellingen en bood een eerste kennismaking met het beroep van gedragsdeskundige in een forensische setting.

Daarnaast bereidden een selectie van studenten hun onderzoeksstages voor binnen het co-creatie-lab. Dit proces resulteerde in gezamenlijk tot stand gekomen onderzoeksideeën, die studenten in staat stelden goed voorbereid aan hun stage te beginnen. Twee studenten voerden hun stageonderzoek uit bij De Nieuwe Kans (een behandelingsprogramma voor jongvolwassenen met multiproblematiek) en het Kompascollege van de Hartelborgt (een voortgezet speciaal onderwijsinstelling waar jongeren verblijven die strafrechtelijk veroordeeld zijn of in afwachting zijn van een opgelegde maatregel).

Tijdens een co-creatiesessie bij De Nieuwe Kans werden verschillende thema’s besproken, zoals motivatie om deel te nemen aan het programma, coping strategieën, omgaan met stress, en het ontwikkelen van een vangnet na afronding van het programma. Het onderwerp ‘motivatie om deel te nemen aan het programma’ bleek voornamelijk relevant, wat ertoe leidde dat één van de studenten dit als focuspunt koos voor haar scriptie.

Conclusie en vervolg

De betrokken studenten en partners vonden het co-creatie-lab zowel leerzaam als inspirerend. Voor de toekomst wordt gekeken naar verdere uitbreiding van deze samenwerking, met de focus op het versterken van de verbinding tussen de academische wereld en de praktijk. Hiermee hopen we bij te dragen aan onderzoeksprojecten die praktijkgericht en impactvol zijn.

Meer informatie over dit project

Heb je vragen over dit project of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Reshmi Marhe.