Recap colloquium ‘Reimagining will & skill’

Wat kunnen we doen om jongeren die worstelen met antisociaal gedrag en verslaving te ondersteunen om hun eigen langetermijndoelen te bereiken? Dit was de belangrijkste vraag die we behandelden tijdens het tweede Healthy Start colloquium op 13 juni in Kunsthal Rotterdam: ‘Reimagining will & skill’. Tijdens deze inspirerende dag brachten we experts uit verschillende disciplines samen om hun unieke inzichten, methoden en tools te delen om jongeren te ondersteunen tijdens de behandeling en in het dagelijks leven.

Waarom is het belangrijk om de combinatie van antisociaal gedrag en verslavingsproblemen te bestuderen en te behandelen? Healthy Start Ambition Lead en universitair docent Dr. Reshmi Marhe trapte het colloquium af door ons kennis te laten maken met de complexiteit van de combinatie van antisociaal gedrag en verslavingsproblematiek.

Klinisch hoogleraar Prof. dr. James Blair begon vervolgens zijn keynote met het herhalen van het belang van multidisciplinaire en transdisciplinaire samenwerking, geïllustreerd door het succes van een grootschalige samenwerking tussen onderzoek, in het bijzonder hersenonderzoek, en de klinische praktijk aan het Boys Town National Research Hospital.

Healthy Start PhD-kandidaat Jennie Lukoff legde uit dat jongvolwassenen die een combinatie van antisociaal gedrag en verslavingsproblemen vertonen, baat kunnen hebben bij een meer gepersonaliseerde behandeling om hun gedrag effectief te veranderen. Ze ging dieper in op haar onderzoeksaanpak en hoe ze jongeren en technologie daarbij betrekt.

Prof. dr. Ingmar Franken en dr. Willem-Paul Brinkman gingen samen met de sprekers de interactieve discussie aan met het publiek. We sloten de dag af met een netwerkborrel.

Healthy Start Fellow Ilse van de Groep reflecteert op het colloquium: “We kunnen op verschillende manieren vooruit: door onze metingen van neuropsychologisch functioneren te verbeteren via machine learning, kunnen we hopelijk klinische tools ontwikkelen die problemen in het dagelijks functioneren aanpakken. We kunnen onderzoek ecologisch meer valide maken door gebruik te maken van methoden voor het bemonsteren van ervaringen en smartphones en andere hulpmiddelen te gebruiken om de behandeling meeslepend en leuk te maken. De perspectieven van de jeugd zelf zijn veelbelovend om zowel onderzoek als behandeling vooruit te helpen. Dit sluit aan bij de verschuiving die we binnen ons project hopen te maken, van het louter identificeren en behandelen van problemen, naar tegelijkertijd ook het benadrukken van de sterke punten van jongeren en het ondersteunen van hen om de vreugde in hun leven te bevorderen.”

Did you miss the colloquium and would you like more information about our ambition or are you interested in collaborating with us? Please contact us via healthystart@convergence.nl.