Rapport over jongerenparticipatie in lokaal beleid

Hoe werkt jongerenparticipatie? En hoe kunnen gemeenten hiermee aan de slag? Het rapport ‘Jongerenparticipatie in (lokaal) beleid: wat werkt?’ geeft inzicht in de meest voorkomende uitdagingen rondom jongerenparticipatie en hoe gemeenten jongerenparticipatie in beleid kunnen verbeteren.

Afgelopen maart startte het Healthy Start ambitieteam ‘Betrokkenheid en participatie van jongeren’ een ontwerpproject om jongerenparticipatie in gemeentelijk beleid te verbeteren. Tijdens de eerste fase zijn naast een literatuurstudie interviews gehouden met vertegenwoordigers van twaalf organisaties* die zich inzetten voor het verbeteren van jongerenparticipatie in beleid. We zijn in gesprek gegaan over uitdagingen en wat er werkt in hun aanpak.

Succesvolle jongerenparticipatie versterkt het zelfvertrouwen en draagt bij aan de ontwikkeling van burgerschap en democratische vaardigheden. Bovendien hebben beleid en projecten die samen met jongeren worden gevormd een grotere kans op succes. Maar hier komen wel uitdagingen bij kijken. Het overbruggen van de afstand tussen de leefwereld van jongeren en de systeemwereld, het bereiken van een diverse groep jongeren, en een goede terugkoppeling zijn hier voorbeelden van.

Het rapport ‘Jongerenparticipatie in (lokaal) beleid: wat werkt?’ vormt het startpunt van het jongerenparticipatie-project van Healthy Start. De komende maanden wordt het onderzoek uitgebreid met interviews met beleidsmakers in Rotterdam (als lokale proeftuin) en jongeren zelf.

Het team moedigt een breed gesprek aan over strategieën voor effectieve jongerenparticipatie in gemeentelijk beleid. Heb je na het lezen van het rapport vragen? Of wil je nu of in de toekomst meedenken? Neem dan contact op met Irene Fierloos via fierloos@essb.eur.nl.

*In samenwerking met: Democracy Reloading, Garage 2020, Haagse Jongerenambassadeurs, Innovatienetwerk Jeugd Hart van Brabant, de Kleine Ambassade, Mind Us, NJR, Ombudsman Rotterdam-Rijnmond, Save the Children, Spectrum Elan, Tienskip, Travers Welzijn, Up to Us