Pandemische paraatheid
De pijler Pandemische Paraatheid onderzoekt de oorsprong van virusuitbraken en vertaalt de inzichten hiervan in strategieën om risico’s te beperken. Er is een focus op het voorspellen, detecteren & beheersen van infectieziekten in veranderende delta’s. Samen met ziekenhuizen, GGD, gemeente en haven zullen onze wetenschappers pandemische scenario’s onderzoeken om zo de best werkende maatregelen te ondersteunen.
Prof. Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC, is een van de pioniers van het PDPC. Haar onderzoek richt zich op virusuitbraken, specifiek op de overdracht van virussen van dieren op mensen en grootschalige uitbraken binnen de menselijke populatie.
Een paar jaar geleden ontwikkelde de WHO blauwdrukken voor toekomstige virussen, zoals het coronavirus en ebola. Maar ook ziekte X, een hypothetische en volledig onbekende ziekteverwekker die misschien wel de volgende pandemie kan veroorzaken. Koopmans vraagt zich af: ‘Wat doen we als er iets op ons afkomt dat we totaal niet kennen?’
Naast fundamentele vragen vanuit biomedisch perspectief zoeken wetenschappers van het PDPC naar manieren om onze samenleving weerbaarder en pandemiebestendig te maken. Koopmans: ‘We moeten ons beter voorbereiden op de volgende dreiging.’
We moeten de kennis en creativiteit van onze instituten combineren om beter voorbereid te zijn op de toekomst.
Using collaboration
In deze video vertelt hoofd van de afdeling Viroscience Marion Koopmans samen met haar collega Miranda de Graaf (Erasmus MC), Ewout Fanoy (GGD), Sandra Phlippen (EUR) en Gert-Jan Medema (TU Delft) over het rioleringsproject.
Het rioleringsproject is gestart om inzicht te krijgen in de circulatie van het coronavirus en om beter voorbereid te zijn op virusuitbraken. Koopmans: ‘We moeten de kennis en creativiteit van onze instituten bundelen om beter voorbereid te zijn op de toekomst’.