Frontrunnerproject: Risico-gerichte surveillance voor virusuitbraken
Om goed voorbereid te zijn op een volgende pandemie is het belangrijk om vroegtijdig nieuwe virusuitbraken te detecteren. Daarom moeten we kritische knooppunten die een rol kunnen spelen in het verspreiden van virussen identificeren. Surveillance moet snel inzetbaar zijn en breed geïntegreerd. Denk aan bio-informatica, vernieuwende methoden voor het afnemen van monsters, detectie en metagenomica
en social media data mining.
Hoewel er al verschillende systemen worden ingezet om mensen, dieren en goederen, virusuitbraken en transportroutes inzichtelijk te maken, worden deze data niet gecombineerd of ingezet voor pandemische intelligentie.
Doel
Het doel van dit Frontrunnerproject is om bij te dragen aan het vroegtijdig en risicogericht detecteren en karakteriseren van nieuwe virussen. We volgen deze virussen binnen de Nederlandse context, als een ‘hub’ in het complexe mondiale transport en handelsnetwerk.
Aanpak
Onze uitdagingen liggen in het consistent, valide en representatief maken van de data. En ook bij het organiseren van toegang tot data, privacy en ethische overwegingen. We passen bemonstering toe op drinkwater, dierlijke mest, stof op oppervlaktes en afvalwater. We onderzoeken methoden voor representatieve bemonstering en het op effectieve en reproduceerbare manier beschikbaar krijgen van voldoende virusmateriaal.
We werken samen met meerdere stakeholders, zoals lokale en nationale gezondheidsinstanties, havenautoriteiten en douane in het Living Lab. Zo valideren we resultaten en vertalen we ze naar noodzakelijke acties.