Rampen – impact en respons

Deze pijler onderzoekt natuurlijke en kunstmatige rampen om risico’s en mogelijke gevolgen te begrijpen en grootschalige ongelukken te voorkomen of de gevolgen ervan te verzachten. We onderzoeken rampenplanning en veerkracht om de gevolgen van rampen en de impact van management te begrijpen, met het vooruitzicht op een effectiever en efficiënter beheer.

Klimaatverandering en overbevolking verhogen de frequentie en de ernst van extreme weersomstandigheden. Deltasteden zoals Rotterdam zijn extra gevoelig voor zeespiegelstijging en overstromingen. Onderzoekers van de TU Delft hebben de kwetsbaarheid van de stad voor overstromingen en de verschillende systemen, zoals transport, energie en de gezondheidszorg, in kaart gebracht.

Bas Jonkman, hoogleraar waterbouwkunde en een van de pioniers van het PDPC, legt uit: ‘Bij het PDPC ontwikkelen we de kennis om een stad zo te ontwerpen dat deze goed beschermd en voorbereid is op huidige en toekomstige bedreigingen. We onderzoeken hoe we steden kunnen evacueren tijdens rampen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de gezondheidszorg beschikbaar blijft.’

Klimaatverandering, globalisering en extreme weersomstandigheden houden verband met de dramatische toename van nieuwe infectieziekten in de afgelopen decennia. Waterrijke gebieden en stedelijke waterpartijen zijn bijvoorbeeld een oplossing voor overstromingen, maar vormen een risico van toenemende muggenpopulaties. Daarom benadrukt het PDPC het belang van kruisbestuiving van ideeën en maakt het samenwerking tussen verschillende onderzoeksgebieden mogelijk.

We onderzoeken niet alleen de veilige deltastad van vandaag, maar ook een veilige deltastad die bestand is tegen risico's in de toekomst.

Bas Jonkman

TU Delft

Hoogleraar Integrale Waterbouw

Simulaties

In deze video vertelt hoogleraar waterbouw Bas Jonkman (TU Delft) over het onderzoek naar overstromingsrisico’s en het voorkomen van waterrampen. Op de testlocatie Flood Proof Holland legt hij uit: ‘We onderzoeken niet alleen de veilige deltastad van nu, maar ook een veilige deltastad die bestand is tegen risico’s in de toekomst.’