
P-MATE: Innovatieve en toegankelijke revalidatie na een beroerte
Elk jaar krijgen duizenden mensen een beroerte, met blijvende mobiliteitsproblemen als gevolg. Traditionele revalidatie is vaak tijdrovend en duur, terwijl vergrijzing en personeelstekorten de druk op de zorg verhogen. Dit vraagt om innovatieve en efficiënte oplossingen. P-MATE, ontwikkeld binnen Convergence Health & Technology en voortgekomen uit het werk van de Delftse onderzoekers Laura Marchal-Crespo en Irene Beck, biedt een slimme en betaalbare oplossing die revalidatie toegankelijker maakt.
P-MATE (Passive Mechanical Add-on for Treadmill Exercise) is een op een loopband gebaseerd revalidatieapparaat dat gebruik maakt van katrollen en elastische kabels om de beweging van de benen te synchroniseren. Dit bevordert een natuurlijk looppatroon en ondersteunt effectieve revalidatie na een beroerte.
Wat maakt P-MATE uniek?
- Betaalbaar en schaalbaar – Lage kosten waardoor de therapie betaalbaar is en breed toepasbaar in revalidatiecentra en klinieken.
- Efficiënte revalidatie – Snel en eenvoudig op te zetten met minder belasting voor professionals in de gezondheidszorg.
- Eenvoudig te integreren – Kan worden aangesloten op bestaande therapieën en systemen zonder workflows te verstoren of grote aanpassingen te doen.
- Duurzaam & budgetvriendelijk – Mogelijk gebruik van gerecyclede materialen verlaagt de productiekosten.
Marktanalyse en groeikansen
Met een vergrijzende bevolking en een groeiend aantal patiënten met een beroerte neemt de behoefte aan effectieve revalidatieoplossingen toe. P-MATE beantwoordt aan deze vraag met een toegankelijke, evidence-based oplossing. Daarnaast biedt de toenemende zorglast kansen voor innovaties die de efficiëntie en kwaliteit van revalidatie helpen verbeteren.
Een citaat van onderzoeker Laura Marchal-Crespo: “Onze samenwerking met RSM was echt inzichtelijk. Het resultaat is niet alleen zeer waardevol voor toekomstige aandeelhouders, maar daagde ons ook uit om de grenzen van ons eigen vakgebied te verleggen. De prikkelende vragen van de studenten moedigden ons aan om na te denken over aspecten die ingenieurs vaak over het hoofd zien, waardoor ons onderzoek verrijkt werd buiten dit specifieke project. We steunen dit initiatief van harte en hopen dat toekomstige edities diepere interacties mogelijk maken.”
Hartelijk dank aan RSM MBA afgestudeerde Beatriz Valenzuela voor de ontwikkeling van een waardepropositie en businessmodel om de commercialisering van de technologie en de voortzetting van het onderzoeksproject te ondersteunen.