Opening van het eerste Convergence Square

Op 20 mei jongstleden werd officieel het eerste Convergence Square geopend in Erasmus MC. In dit eerste Convergence Square zal worden samengewerkt aan het onderzoeksthema Health & Technology. “Dat we zo snel een eerste ontmoetingsruimte hebben gecreëerd, laat zien wat een enorme energie er achter het hele convergentie initiatief zit,” aldus Ernst Kuipers, voorzitter Raad van Bestuur van Erasmus MC.

“We zeggen weleens: echte wetenschap wordt gemaakt bij de koffieautomaat. Het Convergence Square is een soort koffieautomaat: een plek waar we kunnen samenkomen en nieuwe ideeën opdoen over welke kant we opgaan met onderzoek,” voegt Ed Brinksma toe, voorzitter College van Bestuur van de Erasmus Universiteit. “Juist in Covidtijden en post-Covidtijden is dit belangrijk. Mensen zullen meer thuiswerken, dus de plekken waar ze nog wel heengaan, dat moeten juist ontmoetingsplekken zijn.”

Dit toont wat een enorme energie er achter het hele convergentie initiatief zit

Ernst Kuipers

Erasmus MC

President of the Executive Board

Mensen samenbrengen

Prof.dr.ir. Richard Goossens is hoogleraar fysieke ergonomie aan de TU Delft. Hij staat aan de wieg van de Convergence Squares. “Ik zie het Convergence Square als een deeltjesversneller; ik wilde disciplines laten botsen.” Om te convergeren is het noodzakelijk dat mensen elkaar ook in levenden lijve ontmoeten, stelt Goossens. “We kunnen veel via Zoom en Teams, maar goede ideeën ontstaan uit toevalligheden. Om te stimuleren dat die toevalligheden gebeuren, moeten we mensen bij elkaar brengen.”

Het eerste Convergence Square is ontwikkeld in een gang van het Erasmus MC. “De plek bestond uit een lange gang met kleine kamertjes, zoals heel Erasmus MC is opgebouwd. Ik heb zoveel mogelijk wanden van de kamertjes laten doorbreken: zodat er grote passages ontstonden, maar ook nog steeds plekken waar je je kunt terugtrekken met je team.” Aan de buitenkant zijn glazen puien bevestigd zodat mensen kunnen zien wat er gebeurt. De wanden zijn whiteboards. “Zo kunnen mensen die er werken, makkelijk ideeën opschrijven en uittekenen.” Het idee van de whiteboards komt van de ‘Applied Labs’ die Goossens eerder creëerde in de TU Delft.

In post-Covid tijden hebben we naast het thuiswerken juist plaatsen nodig waar mensen elkaar kunnen ontmoeten

Ed Brinksma

Erasmus Universiteit Rotterdam

voorzitter van het College van Bestuur

Het Health & Technology kantoor

Het Convergence Square in het Erasmus MC is de plek waar wetenschappers en andere partners die werken binnen het thema Health & Technology kunnen samenkomen. De locatie zal voor twee of drie jaar dienstdoen als ontmoetingsplek. Er komt ook een vergaderzaal. “En daar gaan we faciliteiten aanleggen zodat het gemakkelijk wordt om digitaal met de andere convergence squares in contact te komen.” Want ook op de Erasmus Universiteit en op de TU Delft komen Convergence Squares. Goossens: “In Delft ben ik al ver, ik hoop de tweede daar dit jaar nog te kunnen openen.”

Het Convergence Square is als een deeltjesversneller; ik wil disciplines laten botsen

Prof. Dr. Ir. R.H.M. (Richard) Goossens

TU Delft

Professor of Physical Ergonomics

Neem contact op!

Vragen over het Convergence Square? Neem contact op.