Online tool om impact zichtbaar te maken

Hoe maak je maatschappelijke impact zichtbaar? Dat is niet altijd makkelijk uit te leggen. De Gemeente Delft, Erasmus MC, Erasmus Universiteit Rotterdam, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en Healthy Start ontwikkelden daarom een Impact Narrative Tool. Met deze online tool helpen we jou om jouw ‘impactnarratief’ samen te stellen en zo de impact van bijvoorbeeld jouw onderzoeksproject of beleidsinterventie te laten zien.

Impactnarratieven inspireren tot bewegingen waarin mensen en organisaties actief betrokken zijn bij het creëren van duurzame, positieve verandering. Ook helpt het bij het reflecteren op de ervaringen hiermee, en het delen met anderen. Het is een effectieve verteltechniek om anderen in presentaties, gesprekken, rapporten en evaluaties het belang van jouw inspanningen voor de bredere samenleving duidelijk te maken. Tot slot helpt een impactnarratief om op een transparante manier verantwoording af te leggen over de inspanningen en resultaten van projecten.

Hoe werkt het?

De tool leid je door zes modules bij het ontwikkelen en delen van een impactnarratief. We geven uitleg en tips in video’s en geschreven tekst en voorzien je van een interviewprotocol en sjabloon om de informatie voor je verhaal te verzamelen en op te slaan. Er is ook een quiz om je kennis over impactnarratieven te testen. Je hoeft niet alle modules te doorlopen of dat in een vaste volgorde te doen. Je kunt de modules kiezen die voor jou interessant zijn. De quiz biedt hulp bij het (opnieuw) kiezen van de te volgen modules.

De tool is met name ontwikkeld met het oog op gebruik door beleidsmakers, zorgprofessionals, onderzoekers en communicatieprofessionals, maar is open voor iedereen en beschikbaar via www.impactnarrative.nl.