Online lessen voor basisonderwijs over mentale gezondheid en het brein

Wat gebeurt er in mijn hoofd?

Klinisch psychologen van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) hebben samen met Openbare Basisschool De Tandem en de EUR Studio een online lessenserie gemaakt over mentale gezondheid en het brein voor basisschoolleerlingen. Het doel is om basisschoolleerlingen meer te leren over mentale gezondheid en tegelijkertijd enthousiast te maken over wetenschap.

De lessenserie bestaat uit drie gratis online lessen van een half uur over de thema’s: bang zijn & het brein, eten & bewegen, en concentratie. Deze thema’s worden onderzocht bij de afdeling Klinische Psychologie aan de EUR. De lessenserie is bedoeld voor leerlingen uit groep 6-8. De leerlingen komen op een toegankelijke manier meer te weten over mentale gezondheid en wat de hersenen allemaal doen. De lessen zijn heel interactief en bij de serie horen ook oefeningen ter voorbereiding en afsluiting van de lessen, dus onderwijzers kunnen snel aan de slag.

Andere wetenschappers kunnen de lessen gebruiken als introductie voor een bezoek aan de klas of met de ‘handleiding voor wetenschappers’ een les maken over hun eigen onderzoek.

De online lessenserie is gefinancierd als Healthy Start Sprint-project en door het Department of Psychology, Education and Child Studies.

Het team van klinische psychologen dat bij deze online lessenserie is betrokken, bestaat uit: Anita Harrewijn, Hanan El Marroun, Linda Dekker, Minita Franzen, Pauline Jansen, Reshmi Marhe en Yvette Grootjans. Johan Ong, Miriam Fuselier en Roy Jansen van de EUR Studio hebben de video’s gemaakt en Johan Nijdam de website.