Nieuwe kijk op jongerenparticipatie in beleid

Een nieuwe kijk op jongerenparticipatie in gemeentelijk beleid

Hoe kunnen we anders kijken naar jongerenparticipatie in gemeentelijk beleid? Deze vraag stond centraal in het afstudeerproject van Susanna Osinga voor de master Strategisch Productontwerpen aan de TU Delft. Haar afstudeerproject was onderdeel van het Healthy Start postdoc-project over jongerenparticipatie in beleid met Irene Fierloos, Betsie Loeffen, Milene Gonçalves, Mieke van der Bijl-Brouwer, Lysanne te Brinke en Arwin Van Buuren. Via dit project hebben we ervaren wat we voor ogen hadden: een vernieuwende samenwerking tussen ontwerpers, sociale wetenschappen en bestuurskunde, wat leidde tot vernieuwende inzichten én actie.

Inzicht in het project

Ondanks talrijke inspanningen om jongeren te betrekken, blijft het een uitdaging om participatie in gemeentelijk beleid betekenisvol vorm te geven. Susanna gebruikte de Frame Innovatie methode om uitdagingen en kansen voor jongerenparticipatie op een nieuwe manier te bekijken; te ‘reframen’.

Een creatieve aanpak

Door een mix van ontwerpgericht onderzoek, inclusief creatieve sessies met belanghebbenden, zijn de diverse perspectieven van zowel jongeren als beleidsadviseurs in kaart gebracht en begrijpen we beter wat voor hen belangrijk is.

Susanna’s rapport en bijbehorende animatie geven richting voor het verbeteren van jongerenparticipatie in Rotterdam en bieden concrete aanknopingspunten voor verbetering, zoals een ‘reisbureau’ voor jongerenparticipatie.