Marion Koopmans lid van Amerikaanse National Academy of Sciences

Het PDPC is trots op Hoogleraar virologie, Marion Koopmans, wetenschappelijk directeur van het PDPC. Zij is geselecteerd als internationaal lid van de National Academy of Sciences (NAS). De NAS is een Amerikaanse non-profitorganisatie die bestaat uit ongeveer 2600 Amerikaanse en 537 internationale wetenschappers van wereldklasse, waaronder ongeveer 190 Nobelprijswinnaars.

Wetenschappers worden verkozen tot lid van de NAS, door hun vakgenoten, vanwege hun belangrijke bijdragen aan onderzoek. Lidmaatschap wordt beschouwd als een van de hoogste eerbetuigingen die een wetenschapper kan ontvangen. Jaarlijks worden er maximaal 120 nieuwe Amerikaanse leden gekozen. Dit jaar is Koopmans een van de 24 internationale leden.

“Geweldig nieuws en ik voel me zeer vereerd natuurlijk. Ik heb felicitaties ontvangen van een groot aantal mensen die ik als top in hun (en mijn) vakgebied zie”, reageert Koopmans enthousiast. “Ik heb weleens als externe expert deelgenomen aan het voorbereiden van adviezen van de NAS en dan zie je echt de wetenschappelijke wereldtop aan het werk. Dat is super inspirerend en ik verwacht er veel te kunnen leren.”

Sectie Dierlijke, Voedings- en Toegepaste Microbiële Wetenschappen

De NAS streeft naar de bevordering van wetenschap in Amerika, biedt advies aan de federale overheid van de Verenigde Staten over kwesties waar wetenschappelijke inzichten van cruciaal belang zijn, en voert onafhankelijke studies uit. De leden zijn onderverdeeld in 31 disciplinaire secties. Professor Koopmans heeft de mogelijkheid zich aan te sluiten bij de Sectie Dierlijke, Voedings- en Toegepaste Microbiële Wetenschappen.

‘”Ik ben benieuwd wat er aan vragen ligt. Ik ga eerst eens bellen met een van de leden, om me te laten bijpraten. En natuurlijk naar de inauguratie, april volgend jaar. Ik heb er echt zin in”, sluit Koopmans mee af.

De NAS werd opgericht door een wet van het Congres, die werd ondertekend door president Abraham Lincoln in 1863. Het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, dat in 1914 werd opgericht, behoort vandaag de dag tot een van de belangrijkste internationale publicaties die de resultaten van origineel onderzoek verspreiden.

Bron: National Academy of Sciences (nasonline.org)