Terugblik op de International Summer School 2024 over One Health en Klimaatadaptatie
De recente internationale Summer School over One Health en de effecten van klimaatadaptatie op de gezondheid, georganiseerd door het Pandemic and Disaster Preparedness Center (PDPC), Viroscience, ID Alert en One Health PACT, was een doorslaand succes. Van de 110 aanmeldingen werden 30 deelnemers geselecteerd, die een breed scala aan academische disciplines en verschillende landen van herkomst vertegenwoordigden.
Het programma bood de deelnemers een uniek platform om baanbrekend onderzoek in Rotterdam te verkennen. De focus lag op de onderlinge samenhang tussen de gezondheid van mens, dier en milieu, met name in de context van klimaatverandering. Het programma omvatte boeiende ervaringen, zoals een dag in het Natuurhistorisch Museum en een dag in Diergaarde Blijdorp, waar deelnemers praktijkgericht onderzoek deden naar vogels en muggen. Ze maakten kennis met innovatieve methoden, waaronder het gebruik van geluid voor de identificatie van vogels en geavanceerde muggenvallen die automatisch soorten tellen en identificeren. Bekijk hier de realtime resultaten van onze bioakoestische sensoren: https://app.birdweather.com/data/EfxPTBiQtpugHnNsqm8dSDVR
“Geweldige interactieve sessie over gezondheidsrisico’s door het implementeren van op de natuur gebaseerde oplossingen met verschillende onderwerpen als muggen tot verschillende verontreinigende stoffen in water en bodem. Eenvoudige richtlijnen in ontwerp, aanleg en onderhoud kunnen deze risico’s minimaliseren en de co-benefits voor een gezonde omgeving optimaliseren.”
Floris Boogaard (Deltares, NL)
Gedurende het programma hadden de deelnemers het voorrecht om presentaties en lezingen bij te wonen van een aantal vooraanstaande sprekers:
- Prof. Dr. Marion Koopmans (Erasmus MC, NL)
- Prof. Dr. Joacim Rocklöv (Heidelberg University, GER)
- Prof. Dr. Pier Siebesma (Delft University, NL)
- Prof. Dr. Quirine ten Bosch (Wageningen University, NL)
- Dr. Reina S. Sikkema (Erasmus MC, NL)
- Dr. Marina Treskova (Heidelberg University, GER)
- Dr. Maarten Schrama (Leiden University, NL)
- Dr. Bas Oude Munnink (Erasmus MC, NL)
- Dr. Lineke Begeman (Erasmus MC, NL)
- Dr. Henk van der Jeugd (Netherlands Institute of Ecology (NIOO-KNAW), NL)
- Dr. Erik Kleyheeg (Sovon Dutch Centre for Field Ornithology, NL)
- Dr. Floris Bogaard (Deltares, NL)
- Dr. Alex Richter-Boix (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), SP)
- Cedric Marsboom (Avia-GIS, BE)
- Johan Verlinde (Municipality of Rotterdam, NL)
Deze experts gaven waardevolle inzichten in verschillende aspecten van One Health en klimaatadaptatie, en verrijkten zo het inzicht van de deelnemers in de uitdagingen en kansen op deze gebieden.
“De Summer School bood een uitzonderlijke gelegenheid om de One Health-benadering te verkennen voor het begrijpen van vectoroverdraagbare ziekten in de context van een veranderend klimaat, met een divers programma dat een breed scala aan onderwerpen behandelde. De actieve deelname van de multidisciplinaire deelnemers verrijkte de ervaring en bevorderde dynamische discussies en samenwerkend leren.”
Marina Treskova (Universiteit Heidelberg, GER)
De Summer School bevorderde ook de samenwerking met verschillende stakeholders, waaronder Diergaarde Blijdorp, de Gemeente Rotterdam (Rotterdam Weerwoord) en GGD Rotterdam. Deze samenwerkingsverbanden gaven de deelnemers praktische inzichten in hoe steden als Rotterdam omgaan met de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt.
“Met duizenden vogelaars in Nederland is er een enorm potentieel om citizen science te gebruiken voor het opsporen van vroege tekenen van uitbraken van zoönosen bij vogels.”
Erik Kleyheeg (Sovon Dutch Centre for Field Ornithology, NL)
Een van de meest opvallende momenten was de verbazing van de internationale deelnemers over de demografie van mensen die regentonnen gebruiken in Rotterdam. In tegenstelling tot veel andere landen, waar regentonnen meestal worden gebruikt door armere bevolkingsgroepen in achterstandswijken, zijn ze in Rotterdam vaker te vinden in rijkere buurten. Dit leidde tot de intrigerende vraag: “Waarom zou je een regenton nodig hebben als je rijk bent en gemakkelijk toegang hebt tot kraanwater?”
Al met al was de Summer School een verrijkende ervaring die het belang van interdisciplinaire en internationale samenwerking bij het aanpakken van mondiale gezondheidsuitdagingen benadrukte. De inzichten die zijn opgedaan en de connecties die zijn gemaakt tijdens dit programma, zullen ongetwijfeld bijdragen aan toekomstig onderzoek en initiatieven op het gebied van One Health.
“Begrijpen hoe klimaatverandering de risico’s van epidemieën beïnvloedt, is een relevant maar ingewikkeld probleem dat een One Health-benadering nodig heeft om een antwoord te vinden.”
Lineke Begeman (Erasmus MC: Department of Viroscience, NL)
Mocht je vragen hebben over dit evenement dan kun je contact opnemen met Dr. Reina S. Sikkema: r.sikkema@erasmusmc.nl