Banden gesmeed op het Health & Technology Community Event

Startende en ervaren onderzoekers kwamen samen op het Health & Technology Community Event in de Lijm en Cultuur Fabriek in Delft op 7 september. Richard Goossens, programmadirecteur Convergence, vroeg aan de deelnemers op deze uitzonderlijke warme dag: ‘Laten we het samen gaan meemaken vandaag; wat kookt er bij de Convergence?’

Tijdens de break-out sessions konden onderzoekers met elkaar in discussie over uiteenlopende onderwerpen. Want, zoals Stefan Sleijfer, decaan en hoofd van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC benadrukte: ‘De Convergence is er om een ecosysteem te creëren dat in staat is om de ‘wicked problems’ van onze maatschappij te tackelen.’

Op de demonstratiemarkt kon men een scala aan onderzoek en oplossingen zelf ondervinden. Zo kon je er een spelletje spelen om handrevalidatie te bevorderen, reden er verschillende robots rond en kon je een blubberbrein voelen of een 3D geprint hart bekijken.

Master

Pro-decaan van het Erasmus MC Maarten Frens ging in gesprek met de deelnemers over plannen voor een Convergence master: de research master Sustainable Health/Duurzame Gezondheid. De gezondheidszorg is de tweede grote uitstoter van CO2 in Nederland en de gevolgen van klimaatverandering zullen ook onder de patiënten merkbaar zijn.

De startdatum van de master is September 2026, tot die tijd verzamelt de werkgroep graag zo veel mogelijk ideeën. Wil je dus als startende student, ervaren onderzoeker of docent je perspectief delen? Mail dan naar rmsustainablehealth@erasmusmc.nl.

Flagship Pitches

Onder het genot van een ijsje kon men luisteren naar de pitches van de tien Flagship-projecten. Microscopen, cellijnen, mentale gezondheid en wearables; de plannen zijn groots. Dat convergence samenwerkingen klein kunnen beginnen bleek toen een filosoof Maren Wehrle van de EUR  vier jaar geleden neurowetenschapper Zhenyu Gao ontmoette op een Convergence speeddate event, waaruit na een hoop Teams meetingen tijdens corona het Flagship Integrative Neuromedicine ontstond.

Ook op de voor september uitzonderlijk warme dag werden volop nieuwe contacten gelegd, werd duidelijk toen Richard Goossens die vraag aan de zaal stelde. Hij grapte dat samen naar de sauna gaan banden voor het leven schept, zo was de relatie tussen zijn vrouw en hem immers ook bezegeld.

Hoofd van de Raad van Bestuur van de TU Delft, Tim van der Hagen gaf bij de opening ook al aan: ‘Kijk waar we 4 jaar geleden in het klein begonnen zijn en waar we nu zijn. Dat is ontzettend mooi om te zien.’

We vond u van het event?