Kick-Starter ronde 2025-2026 nu open voor voorlopige voorstellen

Beginnende onderzoekers kunnen nu een aanvraag indienen voor de Kick-Starter subsidie 2025-2026. De subsidie, met een totaalbedrag tussen 5.000 en 35.000 euro per geselecteerd project, wordt aangeboden door het Resilient Delta-initiatief om innovatieve, transdisciplinaire en impactgedreven projecten te ondersteunen.

Het Resilient Delta-initiatief verwelkomt voorstellen van beginnende academici (promovendi en academici met maximaal 5 jaar postdoctorale ervaring) van de TU Delft, de Erasmus Universiteit of het Erasmus MC. Zij kunnen een aanvraag indienen voor 5.000 tot 35.000 euro te besteden tussen oktober 2025 en augustus 2026.

Het doel van deze beurs is om beginnende academici aan te moedigen innovatieve projecten uit te voeren en een gemeenschap op te bouwen van transdisciplinaire onderzoekers en docenten die aan het begin van hun carrière staan.

Deze subsidie kan op verschillende manieren worden gebruikt. De selectieprocedure voor de kickstarterbeurs verloopt volgens een stapsgewijze aanpak die in het aanmeldformulier in meer detail wordt beschreven. We nodigen uit tot het indienen van voorlopige voorstellen die zich richten op (ten minste) één van de drie kerndomeinen van impact. Lees meer over de drie impactdomeinen onder de video.

De impactdomeinen

Het domein of de domeinen van je keuze zouden een uitgangspunt moeten zijn voor impact. Focus je impact door (1) betrokken te raken bij actoren op betekenisvolle plaatsen, (2) out-of-the-box methoden te verkennen om onderzoek en onderwijs te doen, en/of (3) tastbare en impactvolle output te ontwikkelen.

1. Plaatsgebonden benaderingen om klimaatrechtvaardigheid te versnellen

Dit domein nodigt uit tot ideeën die een specifieke plaats (zoals een straat, een buurt of een gebied) als uitgangspunt nemen om plaatsgebonden transitie-uitdagingen in verband met klimaatverandering en ongelijkheid aan te pakken en te werken aan nieuwe vormen van waardebepaling, -creatie en -erkenning. Ideeën moeten idealiter aansluiten bij een bestaand netwerk van belanghebbenden (voorkeur), of door er een te initiëren (indien goed gemotiveerd). Voor dit domein nodigen we je specifiek uit om te laten zien hoe academisch werk kan versterken wat er lokaal al gebeurt en lokale strubbelingen kan verbinden met bredere maatschappelijke uitdagingen. Onderzoeksbenaderingen moeten wederkerigheid, gelijkheid en nalatenschap met lokale gemeenschappen, burgerorganisaties en bewoners overwegen en waarborgen.

2. Geavanceerde transdisciplinaire methodologieën en onderwijs om gedeeld leren te versterken

Dit domein nodigt uit tot ideeën die nieuwe manieren verkennen om kennisintegratie tussen disciplines te bevorderen en creatieve manieren te vinden om verschillende vormen van waardecreatie te valoriseren, in onderwijs, onderzoek en engagement. Voor dit domein nodigen we je specifiek uit om voort te bouwen op bestaand transdisciplinair werk en integratieve praktijken uit te breiden door de overdracht tussen praktijken, doelgroepen en resultaten te vergemakkelijken.

3. Tastbare prototypes, middelen en infrastructuren om veerkracht te (her)genereren

Dit domein vraagt om ideeën die innovatieve prototypes, instrumenten en meettechnieken ontwikkelen voor de sociale en milieueffecten van de ontwikkeling van steden, delta’s en havens. Je idee moet concreet genoeg zijn om prototypes van te maken en moet de betrokkenheid van niet-academische belanghebbenden omvatten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van burgerwetenschappelijke methodologieën. Overweeg om een ‘functioneel prototype’ voor te bereiden, te maken en achter te laten bij de betrokken gemeenschap/actoren, bijvoorbeeld ‘onderzoekend’ (meten), ‘bijdragend’ (werkende oplossing), ‘experimenteel’ (zoals een gezamenlijk schetsontwerp).

In het aanmeldformulier staat uitgebreid hoe de procedure van het aanmelden gaat, aan welke criteria je voorstel moet voldoen en wat het betekent om lid te worden van de RDi Kickstarterbeursgemeenschap? (Dit formulier is in het Engels)

Vraag aan en bekijk de procedure, criteria en voordelen

Applicatie Formulier

Heb je vragen? Neem dan contact op met Jelle Burger