Interview: Healthy Start Kid/t
Convergent onderzoek begint vaak met urgente, complexe maatschappelijke problemen die een oplossing vereisen. Wat is het maatschappelijke probleem dat jullie met Healthy Start kid/t willen oplossen?
“In 2020 stierven wereldwijd meer dan 5 miljoen kinderen. De WHO schat dat betere toegang tot gezondheidszorg en preventie minstens de helft van deze kinderen had kunnen redden. Sociaal achtergestelde kinderen lopen het risico op een slechte toegang tot gezondheidszorg, wat leidt tot gezondheidsongelijkheid op jonge leeftijd. Dit heeft grote gevolgen voor de kindertijd, de levensloop en de kwaliteit van de gezondheid.”
Hoe gaat Healthy Start Kid/t dit probleem oplossen?
“Healthy Start Kid/t zal een systeem ontwikkelen om gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging voor kansarme kinderen en verzorgers te optimaliseren. Het is een hybride systeem waarin een digitaal platform met innovatieve preventietools om de gezondheid van kinderen op afstand te veranderen, wordt uitgerust door en ingebed in lokale gemeenschapscentra.
In de volgende video wordt meer uitleg gegeven over Healthy Start kid/t:
Hoe heeft een convergente aanpak de ontwikkeling van Healthy Start kid/t bevorderd?
“De meeste voordelen kwamen voort uit een groot en groeiend netwerk van wetenschappers, maatschappelijke stakeholders en ondersteunend personeel die dezelfde missie deelden. Een adviseur van de TU Delft vertelde me dat Lego haar 90e verjaardag vierde met een oproep waarin 5 consortia tot 27 miljoen konden krijgen voor de speelse ontwikkeling van kinderen. Samen herkenden we het potentieel en namen contact op met twee van de academische leiders van Healthy Start, Vincent Jaddoe en Maaike Kleinsmann. Net als wij waren zij meteen enthousiast over de mogelijkheid om aan dit complexe maatschappelijke vraagstuk te werken, waarbij state-of-the-art onderzoek wordt gedaan en maatschappelijke impact wordt gemaakt. Daarom besloten we een consortium van wetenschappers van de TUDelft, Erasmus en het Erasmus MC te vormen om de wetenschappelijke basis van het project te dekken. Na verloop van tijd groeide het consortium met meer onderzoekers van verschillende universiteiten, die we uitnodigden of benaderden om aan onze gezamenlijke missie te werken. We begonnen ook samen te werken met een ander Convergence programma, Resilient Delta, en door eerdere samenwerkingen tussen onderzoekers en maatschappelijke stakeholders raakten ook veel lokale partners betrokken, zoals Rode Kruis Kenia, Amref Health Africa, Academisch Ziekenhuis Suriname, Avegen/Together for her uit India. Uiteindelijk hadden we een team met verschillende disciplines en sectoren, die over een schat aan praktische en specialistische kennis beschikten, waardoor we het maatschappelijke probleem goed konden begrijpen en met een adequate oplossing konden komen. Helaas kregen we geen financiering via de Lego-oproep, maar als consortium waren we zo gepassioneerd over onze missie en oplossing dat we nu een aanvraag indienen bij andere stichtingen en voor andere subsidies.”
Terugkijkend, wat heb je geleerd van deze convergerende ervaring?
“De energie die het samenwerken met zich meebracht was een geweldige stimulans en drijfveer voor het werk. Maar onderzoekers hebben tijd nodig om vertrouwen op te bouwen en te begrijpen waar de ander aan werkt. Hoewel de deadline van de Lego-oproep een goede snelkookpan was (anders was het niet zo snel tot stand gekomen), vereist goed teamwerk altijd tijd, geduld en wederzijds respect.”
Over Marije Wassenaar
Marije Wassenaar is business developer (sr.) aan de Erasmus Universiteit. Zij is de schakel tussen onderzoekers, overheid, publieke & private partners om onderzoeksprojecten te helpen ontwikkelen. Binnen de Convergence Alliance werkt ze voor de programma’s Healthy Start en Resilient Delta.