Het geluid van Katendrecht: tentoonstelling NOISE brengt kunst en wetenschap samen
Katendrecht, ooit het havendistrict van historisch Rotterdam, heeft in de loop der jaren sterke culturele en sociale veranderingen doorgemaakt. Deze veranderingen klinken door in de ‘soundscapes’ van de buurt. Op 2 december opent een tentoonstelling van NOISE®, die bezoekers met een mix van wetenschap en kunst meeneemt in de geluiden en ritmes van het alledaagse leven op Katendrecht.
Integrating Soundscapes and Community Experiences is een tentoonstelling van NOISE®, een onderzoeksproject dat tot stand kwam met steun van het Resilient Delta Initiative. De tentoonstelling laat bezoekers beleven hoe geluiden — van scheepshoorns tot verkeersgeluiden tot gepraat op straat — de ritmes van het stadsleven vormgeven en beïnvloeden hoe mensen hun omgeving ervaren.
De onderzoekers van NOISE® brachten de relatie tussen geluid en ruimte in kaart door middel van veldwerk en gesprekken met de lokale bewoners. Met hun onderzoek geven ze nieuw inzicht in de soundscapes van Katendrecht, die een bepalende rol spelen in de beleving van de buurt, het collectieve geheugen en individuele percepties.
Onderdeel van de tentoonstelling is een gelaagd kunstwerk van Nadia Nena, die met verschillende tekeningen de complexiteit optekende van de Katendrechtse soundscapes. Het kunstwerk brengt drie nauw verweven elementen samen — ruimte, geluid en perceptie — om zo de diepgaande invloed van geluid tastbaar te maken in deze levendige en continu veranderende wijk.
Meer informatie
De tentoonstelling opent op 2 december om 16.30 uur en is te zien in de Zuidserre (BK, TU Delft) tot en met 13 december.
NOISE® onderzoeksteam: Vincent Baptist, Sahar Asadollahi Asl Zarkhah & Rosa de Kruif
Advies: Maurice Harteveld & Mariëlle Beenackers
Met dank aan: Maurik Stomps, Bas Vahl & Jesse Verdoes
Leer hier meer over NOISE®.