Jeugdcriminaliteit en verslaving
Jongeren en jongvolwassenen met antisociaal gedrag en verslavingsproblemen hebben moeite om te functioneren op verschillende gebieden, waaronder werk, onderwijs, inkomen, sociale relaties en geestelijke gezondheid. Er zijn preventie- en interventiestrategieën ontwikkeld om verslaving en antisociaal gedrag te verminderen, maar hun effectiviteit kent beperkingen – we weten bijvoorbeeld weinig over langetermijneffecten en benaderingen die gericht zijn op individuele verschillen.
Bovendien richten deze strategieën zich vaak alleen op jeugddelinquentie of verslaving, terwijl uit onderzoek blijkt dat sommige van deze gedragingen voortkomen uit dezelfde mechanismen en elkaar beïnvloeden. Jongeren gebruiken bijvoorbeeld zowel drugs als delinquent gedrag om negatieve gevoelens te verminderen of positieve gevoelens van controle te vergroten. Daarom is het belangrijk om strategieën te ontwikkelen die jongeren ondersteunen en hen controle geven, gebaseerd op hun motivatie en lange termijn doelen. In dit project onderzoeken we hoe effectief deze strategieën zijn en hoe ze kunnen worden geoptimaliseerd met behulp van bestaande kennis en technologieën zoals smartphones.
Kernteam
Annemiek Harder (EUR), Hanan El Marroun (EUR/Erasmus MC), Ilse van de Groep (EUR), Ingmar Franken (EUR), Michiel Boog (EUR), Reshmi Marhe (EUR), Robby Roks (EUR) and Willem-Paul Brinkman (TUD)
For more information, please contact:
Gerelateerde items
Event
Colloquium ‘Reimagining will & skill’
Wat kunnen we doen om jongeren die worstelen met antisociaal gedrag en verslaving te ondersteunen om hun eigen langetermijndoelen te bereiken?
Interview
The story of Ingmar Franken
Middelenmisbruik onder jongeren: ‘Met input van de doelgroep zelf hopen we beter te begrijpen wat ervoor nodig is om te voorkomen dat jongeren verslaafd raken.’
Sprint-project
Developing insights through Virtual Reality
Sprint-project
Breaking Barriers
Co-creation Lab empowering Forensic Young Adults and Psychology Master’s Students towards Innovative Research