PROTECt ME

Proactieve technologie-ondersteunde preventie
en mentale gezondheid bij adolescenten

Eén op de vier Nederlandse jongeren (12-25 jaar) loopt het risico op langdurige psychische klachten. De vraag naar gespecialiseerde zorg blijft stijgen, terwijl lange wachtlijsten en beperkte middelen ervoor zorgen dat veel jongeren niet op tijd de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Met PROTECt ME willen we jongeren eerder signaleren en ondersteunen met innovatieve technologie, zodat we hen sneller kunnen helpen en de druk op de zorg verlagen.

Onze aanpak

PROTECtME is een interdisciplinair initiatief binnen de Convergence-samenwerking tussen TU Delft, Erasmus MC en Erasmus Universiteit Rotterdam. Door kennis uit verschillende domeinen te combineren (zoals psychiatrie, pedagogiek, psychologie, data-science, design, ethiek, onderwijs en economie) ontwikkelen we oplossingen die niet alleen technologisch innovatief zijn, maar ook praktisch toepasbaar in de zorg.

Onze doelen

Als wetenschappers die sterke banden hebben met de praktijk geloven wij dat wetenschap kan leiden tot nieuwe en innovatieve oplossingen. Zo werken wij aan wetenschappelijk onderbouwde, gepersonaliseerde eHealth interventies voor jongeren, aan chatbot trainingen voor vrijwilligers, maar ook aan laagdrempelige opvoedinterventies. Daarnaast ondersteunen we beleidsmakers en professionals met het verzamelen van real-time data en analyses voor efficiënt en ethisch beleid in de geestelijke gezondheidszorg. Zo werken we aan een keuze-tool die het gemakkelijker maakt voor professionals om jongeren die hulp nodig hebben sneller te identificeren en hulp te bieden.

Bij PROTECt ME geloven we dat je al heel veel kan doen, voordat er zorg nodig is. Met slimme technologische oplossingen willen we jongeren ondersteunen, zodat ze niet depressief worden.

Prof. Dr. L.G.M.T. (Loes) Keijsers

Erasmus University Rotterdam

Full professor Erasmus School of Social and Behavioural Sciences | Clinical Child and Family Studies

Thema’s

Vroegidentificatie: Puberteit of depressie?

Vaak komt zorg voor jongeren te laat, en dat komt omdat het moeilijk is om snel te zie wie er depressief is, en wie er “gewoon” aan het puberen is. We ontwikkelen AI- en data gestuurde technieken om kwetsbare jongeren tijdig op te sporen, bijvoorbeeld door jongeren in het dagelijkse leven met apps te volgen. Dit draagt bij aan vroeg interventie en betere toegang tot zorg.

Sneller de juiste hulp

Hoe zorgen we er voor dat elke jongere zo snel mogelijk de juiste zorg krijgt, en niet verstrandt in een eindeloze wachtlijst? En kan het zijn dat sommige jongeren onterecht op een wachtlijst staan? We ontwikkelen mensgerichte AI-systemen die zorgprofessionals ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissingen over wie welke zorg krijgt. Dit helpt om interventies tijdig en effectief in te zetten, afgestemd op de unieke behoeften van jongeren.

Preventie: Hulp voordat er problemen ontstaan

Er zijn al veel behandelingen voor depressie bij jongeren, maar eigenlijk is dat vaak aan de late kant. Wat als we het voor kunnen zijn, omdat we jongeren helpen om veerkrachtiger te worden? Hiervoor ontwerpen we innovatieve digitale tools (bijv. EHealth applicaties) en gepersonaliseerde interventies om psychische problemen te voorkomen. Daarin is elk kind uniek. Door het gebruik van AI en data-analyse kunnen we maatwerkinterventies bieden die jongeren helpen voordat klachten verergeren.

Eindgebruiker centraal

Wie weet er beter wat jongeren nodig hebben, dan jongeren zelf? Bij alles wat we doen, ontwerpen, of proberen te begrijpen werken we samen met jongeren. Daarnaast betrekken we zorgverleners en ouders om ervoor te zorgen dat de ontwikkelde technologieën aansluiten op hun behoeften. Door co-creatie en participatief onderzoek wordt de effectiviteit en acceptatie van onze oplossingen vergroot.

Infrastructuur en opleiding

We geloven in samenwerking tussen disciplines, omdat complexe problemen alle inzichten nodig hebben. We ontwikkelen interdisciplinaire expertisecentra om wetenschappelijke doorbraken te vertalen naar de praktijk. Door een groot wetenschappelijk en maatschappelijk netwerk op te bouwen hebben we de meest recente kennis en inzichten en kunnen we sneller met oplossingen komen om problemen in de praktijk op te lossen. . Daarnaast integreren we innovatieve onderwijsprogramma’s om de volgende generatie professionals op te leiden in technologie en geestelijke gezondheidszorg.

 

Nieuws

Consortiumleden