Overstromingen zijn minder dodelijk geworden: een analyse van het aantal dodelijke overstromingen wereldwijd in de periode 1975-2022

Één van onze PDPC-bestuursleden, Bas Jonkman, hoogleraar Waterbouwkunde aan de TU Delft, heeft een nieuw artikel gepubliceerd over overstromingen. Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met zijn collega’s Alex Curran en Laurens Bouwer.

Overstromingen zijn de afgelopen decennia minder dodelijk geworden. Het artikel, gepubliceerd in Natural Hazards, analyseerde de impact van 5.000 overstromingen in de periode 1975-2022. Ondanks de bevolkingsgroei en het toenemende overstromingsgevaar is het gemiddelde aantal dodelijke slachtoffers per gebeurtenis in de loop der tijd gedaald. We ontdekten echter ook dat het sterftecijfer per gebeurtenis in de loop der tijd is gedaald voor landen met een gemiddeld en hoog middeninkomen, maar is gestegen voor landen met een laag inkomen. Dit werk benadrukt het belang van het voortzetten en uitbreiden van inspanningen op het gebied van risicovermindering en aanpassingen.

Als je het hele artikel wilt lezen, volg dan deze link.