Financiering voor een stakeholder netwerk Klimaatadaptatie en mug-overdraagbare infectieziekten – ClimateHUB
Onderzoekers vanuit ErasmusMC (Reina Sikkema), Leiden Universiteit (Maarten Schrama), EUR (Maike Tietschert) en TU Delft (Robert van Roijen) hebben gezamenlijk een voorstel ingediend voor financiering voor het opzetten van het stakeholder netwerk Klimaatadaptatie en mug-overdraagbare infectieziekten, voor de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze is onlangs toegekend door de samenwerkende universiteiten. Onder de naam CLimateHUB (regional knowledge network on CLIMATE Adaptation, HUman Health and Biodiversity) zullen we een uitgebreide stakeholder analyse uitvoeren, een netwerk opbouwen (inclusief bijeenkomsten) en samen met stakeholders richtlijnen en materialen ontwikkelen, om de stad Rotterdam en omstreken verantwoord en met aandacht voor vectoren en infectieziekten voor te bereiden op de effecten van klimaatverandering.
Stakeholder netwerk Klimaatadaptatie en mug-overdraagbare infectieziekten
In November 2023 is er een eerste bijeenkomst gehouden om klimaatadaptatie en infectieziekten stakeholders in de regio Zuid-Holland samen te brengen. Tijdens die bijeenkomst kwam naar voren dat er nog veel vragen en onduidelijkheden zijn rondom de link tussen klimaatadaptatie maatregelen en gezondheid, waaronder de risico’s op mug-overdraagbare infectieziekten. Daarnaast bleek dat er momenteel nog weinig connecties bestaan tussen deze twee stakeholder groepen. Nu de Kickstarter grant is toegekend, gaan we binnen het ClimateHUB project de samenwerkingen tussen stakeholders in de Regio Rotterdam-Rijnmond in beeld brengen. Daarnaast gaan we workshops organiseren om door middel van transdisciplinaire co-creatie met stakeholders, strategieën te ontwikkelen om steden, voor te bereiden op de effecten van klimaatverandering, met aandacht voor mug-overdraagbare infectieziekten. Pauline de Best is aangesteld als onderzoeker op dit project en zal binnenkort de eerste interviews gaan houden.
Onderzoekers op dit project
Dr. Reina Sikkema, is assistent-professor van de “One Health virology” werkgroep bij het Erasmus MC en de hoofdonderzoeker van het ClimateHUB project. Haar onderzoek is gericht op het doorgronden van de drijfveren en risicofactoren voor het ontstaan en verspreiden van zoönotische infectieziekten met bijzondere interesse voor mug-overdraagbare virussen.
Pauline de Best is een postdoc onderzoeker bij de “One Health virology” werkgroep bij het Erasmus MC en onderzoeker binnen het ClimateHub project. Haar onderzoek richt zich op de vertaling van academische kennis naar de publieke gezondheid praktijk, specifiek voor mug-overdraagbare infectieziekten.
Dr. Maike Tietschert, is assistent-professor in duurzame zorgsystemen en heeft expertise met intersectorale samenwerking in de gezondheidszorg. Daarnaast geeft ze les over duurzame zorgsystemen en planetary health aan masterstudenten Healthcare Management.
Dr. Maarten Schrama, is assistent-professor in ecosystemen en ecologie bij de Leiden Universiteit/ Naturalis. Zijn onderzoek richt zich op de mogelijke nadelen van biodiversiteit, waaronder vectoren voor ziektes zoals muggen en teken, en hoe mensen deze soorten, vaak onbedoeld, promoten.
Robert van Roijen, is programmamanager klimaatadaptatie bij de Green Village. De Green Village is een veldlab voor duurzame innovatie om gemeenten klimaat adaptiever te maken, op de campus van de TU Delft.
Op de hoogte blijven van dit project?
Wil je op de hoogte blijven van ons project en uitgenodigd worden voor workshops en congressen die we organiseren? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Daarin sturen we elk kwartaal een update over het project en worden uitnodigingen voor evenementen gedeeld.