International Summer School 2024

Eén gezondheidsbenadering om klimaatgevoelige infectieziekten te bestuderen

Datum en plaats

Augustus 12-16, 2024 • Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam, Nederland

Ben jij een gepassioneerde wetenschapper die staat te popelen om de complexe uitdagingen van infectieziekten in een veranderende wereld aan te pakken? Kom dan deze zomer naar Rotterdam en verdiep je in de One Health-principes en hun rol in de aanpak van mondiale gezondheidsproblemen.

Inhoud van de Summer School:

Een interdisciplinaire zomerschool is bedoeld om beginnende en gevorderde wetenschappers (volksgezondheid, diergeneeskunde, ecologie, infectieziekten) de belangrijkste concepten en methoden van multidisciplinair systeemdenken (One Health) bij het onderzoek naar infectieziekten in een klimaatveranderingscontext bij te brengen. De nadruk zal liggen op het raakvlak tussen mens en dier, met inbegrip van door vectoren overgedragen zoönosen, en hun verband met klimaatverandering en daarmee samenhangende antropogene veranderingen. We zullen specifiek ingaan op de uitdagingen en het onderzoek dat plaatsvindt in Rotterdam en omgeving, een internationaal verbonden stedelijk deltagebied dat kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering.

Wat ga je leren?

De Summer School combineert de theorie van zoönosen en hun verband met klimaatverandering met interessante lezingen over onderzoeksdesigns, dataverzameling (inclusief citizen science) en datamodellering. Daarnaast organiseren we verschillende excursies, hands-on workshops, gezamenlijk projectwerk, groepsactiviteiten en sociale avonden gedurende de week.

Doelgroep

Jonge onderzoekers, bijv. MSc- en PhD-kandidaten en postdoctorale wetenschappers, uit een breed scala aan disciplines die sterk gemotiveerd zijn om One Health-benaderingen toe te passen in hun onderzoeks- of werkgebied. Er worden 30 studenten geselecteerd.

Inschrijfgeld

We vragen €100 inschrijfgeld. De betaling moet worden voldaan zodra je bent geselecteerd voor deelname aan de summer school. Het inschrijfgeld van €100 dekt het cursusmateriaal, het materiaal voor praktische veldwerkactiviteiten, de lunch, het sociale diner van de zomercursus en versnaperingen. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen en financieren van hun reis en verblijf.

Bevestigde sprekers

Prof. Dr. Marion Koopmans (Erasmus MC, NL)

Dr. Reina S. Sikkema (Erasmus MC, NL)

Dr. Bas Oude Munnink (Erasmus MC, NL)

Dr. Lineke Begeman (Erasmus MC, NL)

Prof. Dr. Joacim Rocklov (Heidelberg University, GER)

Dr. Marina Treskova (Heidelberg University, GER)

Dr. Maarten Schrama (Leiden University, NL)

Prof. Dr. Pier Siebesma (Delft University, NL)

Klik hier voor meer informatie over het programma en om je aan te melden.