Convergence onthult state-of-the-start fMRI scanner

Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft (Convergence) hebben onlangs een speciale 3 Tesla MRI-scannerfaciliteit onthuld. Deze scanner beschikt over fMRI (functionele MRI), een speciale MRI-techniek die wordt gebruikt in het moderne hersenonderzoek waarbij de activiteit van de hersenen zichtbaar wordt gemaakt in een driedimensionaal beeld.

De nieuwe faciliteit bevordert verdere interdisciplinaire samenwerking op het gebied van neurowetenschappen, business en psychologie. Van het begrijpen van maatschappelijk vertrouwen tot het onderzoeken van de effecten die digitale tools hebben op geheugen – de nieuwe scannerinnovatie kan een positieve impact hebben op zowel het bedrijfsleven als het welzijn van de samenleving.

Een breed scala aan onderzoekers kan nu gebruikmaken van de speciale 3 Tesla MRI-scannerfaciliteit in het Erasmus MC, inclusief onderzoekers van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) en de Rotterdam School of Management (RSM). Onderzoekers kunnen de scanner gebruiken voor zowel functioneel als structureel hersenonderzoek. Bijvoorbeeld het bestuderen van hersenactiviteit tijdens cognitieve taken die besluitvorming omvatten, en het analyseren van hersenstructuur met betrekking tot psychologische factoren, individuele kenmerken en vaardigheden.

Dankzij de samenwerking tussen de verschillende faculteiten en het Erasmus Medisch Centrum is de faciliteit tijdens reguliere werktijden toegankelijk voor onderzoekers. Dit verlaagt de drempel voor het uitvoeren van neurocognitieve studies aanzienlijk.

fMRI: de relatie tussen brein en gedrag onderzoeken

Terwijl de structurele MRI-scanner voornamelijk de grijze en witte stof in de hersenen in kaart brengt, stellen fMRI-scans onderzoekers in staat om hersenactiviteit te bestuderen tijdens cognitieve taken, zoals besluitvorming. Met andere woorden, onderzoekers kunnen in real-time observeren welke delen van de hersenen geactiveerd worden tijdens een taak en hoe deze delen met elkaar communiceren. Deze techniek stimuleert samenwerking tussen verschillende disciplines, waaronder bedrijfskunde, economie, psychologie en neurowetenschappen.

Meer ontdekken? Bekijk de onderstaande video!