Convergence Jaaroverzicht 2024

TU Delft, Erasmus MC en Erasmus Universiteit Rotterdam

Onze maatschappij staat voor problemen die zo complex zijn, dat ze niet vanuit één vakgebied opgelost kunnen worden. Als instellingen met diepe wortels in onze regio, willen wij – TU Delft, Erasmus MC en Erasmus Universiteit Rotterdam – graag bijdragen aan oplossingen. Daarom hebben we onze krachten gebundeld in Convergence. In dit samenwerkingsverband convergeren (verbinden en integreren) we kennis, methodologieën en data uit onze aanvullende disciplines met inzichten vanuit de praktijk, en leren we van én met elkaar. 

Zo werken we bijvoorbeeld samen aan oplossingen voor de druk op de gezondheidszorg en de impact van klimaatverandering op pandemieën, burgers, stad en haven. We betrekken hierbij nadrukkelijk ook studenten, verpleegkundigen, overheden, bedrijfsleven en partners uit de maatschappij. Door deze transdisciplinaire aanpak ontwikkelen we nieuwe kennis(gebieden) en versnellen we innovaties. 

2024 bracht veel veranderingen in de Convergence gemeenschap. Er waren wisselingen van de wacht in zowel het bestuur, in de managementteams van de programma’s en bij de Convergence Office.  

In navolging op de Convergence Werkconferentie van 27 oktober 2023, brachten diverse adviesgroepen advies uit aan de CEB, waaronder de Visie en ambities op het gebied van transformatief onderwijs en onderzoek 

Om de samenwerking binnen Convergence verder uit te breiden en faciliteren, is er in 2024, onder de leiding van een nieuw aangestelde directeur, gewerkt aan een nieuw bestuurlijk model en een nieuwe organisatiestructuur. Deze herinrichting zal helpen bij het stimuleren van diepergaande samenwerking en gemeenschappelijkheid op zowel operationeel als inhoudelijk niveau. Aansluitend hierop is er ook gewerkt aan plannen voor herstructurering van de activiteiten binnen de Office. 

Ook is er vanuit de instellingen zelf gewerkt aan plannen die nauw samenhangen met Convergence, zoals de plannen van TU Delft voor Campus Rotterdam en het Masterplan 2050 voor een Health Tech Campus bij het Erasmus MC.  

Overige Convergence mijlpalen van 2024

Onderwijs

Healthy Start ontwikkelde het vak Local to Global, waarin studenten onder begeleiding van maatschappelijke partners de gevolgen van globale uitdagingen voor lokale gemeenschappen onderzoeken. Het Pandemic & Disaster Preparedness Center (PDPC) organiseerde een Winter School over transdisciplinair en transformatief onderzoek voor PhD’s en Postdocs.   

 

Resilient Delta

In opdracht van de gemeente Dordrecht onderzocht Resilient Delta hoe het Maasterras ontwikkeld kan worden als groene, duurzame woonwijk die bij extreme overstromingen als schuilplaats kan dienen. 

 

Resilient Delta sloot een MoU met het Verbond van Verzekeraars voor klimaatadaptief bouwen en wonen.  

 

Samen met andere partners werkten onze programma’s aan Summer Schools, waaronder de TU Delft Summer School Planning & Design for the Just City over rechtvaardig en verantwoord watermanagement, de Erasmus MC Summer School over Spaces for Care | The Consultation Room of the Future en de International Summer School over One Health en klimaatadaptatie. Resilient Delta sloeg de handen ineen met Erasmus Verbindt om de praktijk naar de collegezaal te brengen en studenten zo klaar te stomen om complexe maatschappelijke vraagstukken op te lossen.  

Ook studenten brachten waardevolle inzichten en ontwikkelden praktische tools waarmee professionals en jongeren direct aan de slag kunnen. Zo werd de afvalopbrengst van een endoscopie in kaart gebracht, werd een nieuwe blik geworpen op jongerenparticipatie in gemeentelijk beleid, werd het  ‘ideediner’ ontwikkeld als methode voor participatie in jongerenhubs in Rotterdam en werd een kaartenset ontworpen om beleidsadviseurs bij de gemeente Rotterdam te leren denken en handelen vanuit de behoeften van jongeren. Een marathon challenge van 24 uur bracht tien multidisciplinaire studententeams samen die creatieve ideeën ontwikkelden om de Rotterdamse haven duurzamer en efficiënter te maken.  

 

Health & Technology

Health & Technology bracht maatschappelijke partners zoals GGD Rijnmond, de gemeente Rotterdam en studenten samen om mee te denken over het curriculum voor de nieuwe transdisciplinaire research master Sustainable Health.  

 

Health & Technology opende in 2024 twee nieuwe labs. In het MOBI-lab worden technologie en kennis en inzichten vanuit de kliniek gebundeld om artrose gerichter en sneller te behandelen. In het Capture Lab wordt een robotmicroscoop ontwikkeld die meedenkt met het operatieteam. 

 

Onderzoek

Ook in 2024 werd er met vele partners uit de regio samengewerkt om bij te dragen aan maatschappelijke impact en werd het netwerk versterkt. Zo sloeg het AI Port Center de handen ineen met Port of Moerdijk voor een innovatieroadmap voor de haven. Resilient Delta lanceerde een vijfjarig onderzoeksprogramma met Universiteit van São Paulo (USP) over de uitdagingen van riviersteden in Brazilië en Nederland. De Koreaanse minister van Wetenschap & ICT Lee Jong-Ho bracht een werkbezoek aan H&T Flagship Consultation Room of the Future.  

 

Lancering programma’s, labs en andere faciliteiten

In 2024 lanceerde H&T drie Sustainable Health Programma’s voor duurzame zorg. Resilient Delta zette met andere partners het HitteLab Rotterdam op voor oplossingen voor toenemende hitte in de stad. AI, Data & Digitalisation (AIDD) lanceerde het Feminist Generative AI Lab voor onderzoek naar een alternatieve, meer inclusieve benadering van generatieve AI en het Immersive Technology Lab voor immersieve technologieën die de manier waarop we waarnemen, omgaan en communiceren met de wereld en met elkaar kunnen transformeren. Bij het Erasmus MC is een fMRI scanner onthuld voor Convergence onderzoek.

 

AI, Data & Digitalisation

AIDD lanceerde de MKB Data Studio om, samen met studenten, middelgrote- en kleine bedrijven (MKB) te helpen bij het digitaliseren en optimaliseren van hun data. 

AIDD startte een project met de Gemeente Rotterdam om de leefbaarheid en het beheer van de stedelijke ruimte te verbeteren. 

 

Calls vanuit de programma’s

De calls van de programma’s leidden tot vier catalyzer projecten bij het AI Port Center, 14 Kick-Start projecten om jonge onderzoekers op weg te helpen bij onderzoek met maatschappelijke impact, 38 Accelerator projecten om de vertaalslag van wetenschappelijk onderzoek naar applicaties voor de praktijk te versnellen en 10 Sprint-projecten om nieuwe generaties een gezonde start te bezorgen. Ook was er financiering voor het CLimateHUB stakeholder netwerk Klimaatadaptatie en mug-overdraagbare infectieziekten voor de regio Rotterdam-Rijnmond. 

 

Subsidies

Onderzoeksprojecten waarbij onze programma’s zijn betrokken haalden succesvol externe financiering binnen. Zo kwam er ruim negen ton voor onderzoek naar de impact van scholensluiting tijdens pandemieën. Het DE-CIST project kreeg één miljoen euro voor onderzoek naar AI-technologie die bijdraagt aan duurzame woningen en een inclusieve energietransitie. Het PortCall Zero project en vervolgonderzoek op het Generation R project kregen vier miljoen euro elk. De Regio Deal Financiering voor Smart Delta Drechtsteden ontving 25,5 miljoen euro en er was 17,7 miljoen euro om de kwaliteit van leven, wonen en werken in de Waterweg Regio te verbeteren.  

Sam Riedijk, verbonden aan Healthy Start, en Steven Flipse, verbonden aan Resilient Delta, kregen een tweejarige TU Delft Convergence Education Fellowship voor transdisciplinaire Convergence onderwijsprojecten.  

 

Pandemic & Disaster Preparedness Center

PDPC publiceerde een kennisagenda over veerkracht in de zorg en een rapport over de cruciale rol van een sterke sociale infrastructuur bij crises.  

 

PDPC organiseerde twee simulatieoefeningen waarbij interdisciplinaire teams van wetenschappers aan de slag gingen met een scenario van aviaire influenza.

 

Publicatie en tools

Onderzoekers van PDPC droegen bij aan een boek over de beheersingsmaatregelen van Covid-19 in Europa en publiceerden diverse wetenschappelijke artikelen. Healthy Start publiceerde een rapport over de inzet van jeugd- en jongerenparticipatie in Rotterdam. De programma’s ontwikkelden ook praktische tools, zoals online lessen voor het basisonderwijs over mentale gezondheid en een kaartspel om sneller te brainstormen binnen een groot onderzoeksproject.  

 

Community building

Daarnaast werden diverse bijeenkomsten georganiseerd om te engageren met (maatschappelijke) stakeholders. Voorbeelden zijn het tweede PDPC Congres, een expert meeting over de financiële uitdagingen en kansen van klimaatverandering in de Nederlandse delta, een bijeenkomst over innovatie in een gereguleerde gezondheidszorg, een netwerk meeting over goedkope oplossingen voor thuisrevalidatie, een symposium over feministische AI, een matchmaking event voor onderzoek naar de economische aspecten van paraatheid voor pandemieën en rampen, colloquia over de Ambities van Healthy Start en een brainstormsessie met studenten over mentaal welzijn. Ook werd er samengewerkt met Wijkwijs, een platform dat Rotterdammers met wetenschappers verbindt om zelf onderzoek te doen in hun stad. 

 

Healthy Start

Healthy Start ontwikkelde samen met andere partners een Impact Narrative Tool om de impact van een onderzoeksproject of beleidsinterventie beter te communiceren. 

 

Onderzoekers van Healthy Start ontwikkelden samen met andere partners een theatervoorstelling over mentale gezondheid en kansenongelijkheid onder jongeren. 

 

Richard Goossens, Academic Lead bij H&T, gaf een lezing over De spreekkamer van de toekomst voor Lof der Geneeskunst. Healthy Start maakte een podcastserie waarin onderzoekers met hun (maatschappelijke) partners spreken over hun projecten. Ook nam Convergence deel aan de Impact Inspiration Fair of the Societal Impact Days van Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Zie ook onze transdisciplinaire aanpak voor maatschappelijke impact

Lees meer