Conferentie Generatie Delta Revisited: Vonken van inzicht en toekomstvisies

 

Wat als, in plaats van alleen maar het stokje door te geven, verschillende generaties hun unieke krachten nu zouden bundelen om de lastige problemen van vandaag aan te pakken? Op 30 november kwamen doorgewinterde experts en de volgende generatie changemakers samen op de “Generation Delta Conference” om hun ervaringen en perspectieven te bundelen om zo een collectieve erfenis van veerkracht te creëren.

Tijdens zijn openingstoespraak introduceerde Resilient Delta’s academisch directeur, professor Arjan van Timmeren, het centrale thema van de dag. Hij drong erop aan Generatie Delta niet alleen te zien als een conventionele generatie, maar als een cohort van alle leeftijden, uitgerust met transdisciplinaire vaardigheden en inclusiviteit, klaar om een verandering teweeg te brengen. “Om dit doel te bereiken gaat onze focus verder dan het uiteindelijke resultaat – een veerkrachtige, rechtvaardige en duurzame samenleving. We gaan dieper, onderzoeken, ontwikkelen en testen actief nieuwe manieren van samenwerking.”

Een bericht uit de toekomst

Onder leiding van het moderator duo bestaande uit Ruud Veltenaar, TedX spreker, en klimaatactiviste Aniek Moonen, opende de conferentie met een blik in de toekomst door middel van een nieuwsuitzending uit het jaar 2053. De humoristische act schetste een treffend beeld – van grootmoeders die immense dekens breien om een ijskoude stad warm te houden tot het schrijnende beeld van het Rotterdamse Wijk Kralingen dat kampt met catastrofale overstromingen. De boodschap klonk luid en duidelijk: als we nu niet doortastend optreden, naar welke toekomst gaan we dan?

Om een begin te maken met het beantwoorden van deze vraag volgden drie workshops. Een snelle busrit bracht de deelnemers van ‘A Convergence Introduction’ naar het nieuwe kantoor van Resilient Delta, de ‘Gele Keet’, waar Dr. Audrey Esteban van de TU Delft en Florian Wijker van Erasmus Verbindt twee workshops verzorgden ter introductie van de convergentie. De workshop ‘Van passie naar actie’ werd gehost door het Gluon team, dat zich richtte op kennisintegratie en het managen van diverse groepsdynamieken.

Jelle Burger, Resilient Delta’s Lead Innovation Assets and Tools, bundelde zijn krachten met Arnoud Molenaar van Resilient Rotterdam en bracht wetenschappers en Rotterdamse ambtenaren samen rond vijf tafels over urgente veerkrachtvraagstukken, om te verkennen hoe wetenschap en beleid van elkaar kunnen leren. Jelle Burger kijkt terug op een geslaagde workshop: “De gesprekken waren levendig en inspirerend, waarbij ervaringen en ideeën werden uitgewisseld. Soms namen de discussies een diepere duik en stuurden ze ons in de richting van het definiëren van een gezamenlijk vervolgproces, project of bijeenkomst.”

Gesprekken en grinniken

Het panel “Rotterdam van de toekomst” richtte zich op hoe de stad verandert en de sleutelrol van diverse strategieën in het vormgeven van een sterke en levendige toekomst. Chantal Zeegers, de wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen in Rotterdam, deelde het podium met Dr. Ted Veldkamp van de Hogeschool Rotterdam en Prof. Dr. Bregje van Eekelen van de TU Delft en EUR. Zij bespraken de belangrijkste uitdagingen voor de veerkracht van Rotterdam en benadrukten het belang van samenwerking met wetenschappers om deze uitdagingen aan te pakken.

Club Haug komiek Alina Sharipova nam het podium om het programma af te sluiten. Haar donkere maar gevatte komische stijl zorgde voor een onvergetelijke stand-up ervaring. Haar optreden bleek dé manier om de dag af te sluiten en liet het publiek in een schaterlachend achter. De Nederlandse singer-songwriter Nana M. Rose speelde livemuziek tijdens de social mixer met zang die werd omschreven als “krachtig, tijdloos, oude soul.”

Zoals Dr. Zac Taylor, Academic lead van Resilient Delta voor Delta Systems, het verwoordde in zijn slotopmerkingen: “Hoe uitdagend het maatschappelijke probleem ook is, hoe veeleisend deze nieuwe manier van werken ook is, en hoe overweldigend onze taak ook voelt. Het is belangrijk om te onthouden dat we hier zijn om samen een verschil te maken.”

Photographie door Sander van Wettum