Arctische zombievirussen in Siberië kunnen nieuwe pandemie veroorzaken, waarschuwen wetenschappers

Scientific Director, Dr. Marion Koopmans, is geïnterviewd door de Guardian:

Dreiging van uitbraak van microben die al millennia vastzitten in permafrost verhoogd door toegenomen scheepvaartactiviteiten in Siberië

Wetenschappers hebben gewaarschuwd dat de mensheid wordt geconfronteerd met een bizarre nieuwe pandemie. Oude virussen bevroren in de Arctische permafrost kunnen op een dag vrijkomen door de opwarming van het klimaat en een grote ziekte-uitbraak ontketenen, zeggen ze.

Stammen van deze Methusalem microben – of zombievirussen zoals ze ook wel worden genoemd – zijn al geïsoleerd door onderzoekers die vrezen dat een nieuwe wereldwijde medische noodsituatie kan worden veroorzaakt – niet door een ziekte die nieuw is voor de wetenschap, maar door een ziekte uit het verre verleden.

[…]

“Op dit moment richten analyses van pandemische dreigingen zich op ziekten die in zuidelijke regio’s kunnen opduiken en zich vervolgens naar het noorden verspreiden,” zegt geneticus Jean-Michel Claverie van de Universiteit van Aix-Marseille. “Daarentegen is er weinig aandacht besteed aan een uitbraak die in het hoge noorden zou kunnen ontstaan en zich vervolgens naar het zuiden zou kunnen verspreiden. Er zijn daar virussen die de potentie hebben om mensen te infecteren en een nieuwe ziekte-uitbraak te starten.”

Dit punt werd ondersteund door viroloog Marion Koopmans van het ErasmusMC in Rotterdam. “We weten niet welke virussen er in de permafrost liggen, maar ik denk dat er een reëel risico is dat er een virus is dat een ziekte-uitbraak kan veroorzaken – bijvoorbeeld van een oude vorm van polio. We moeten aannemen dat zoiets kan gebeuren.”

In 2014 leidde Claverie een team wetenschappers dat levende virussen in Siberië isoleerde en aantoonde dat ze nog steeds eencellige organismen konden infecteren, ook al waren ze duizenden jaren begraven geweest in permafrost. Verder onderzoek, dat vorig jaar werd gepubliceerd, onthulde het bestaan van verschillende virusstammen van zeven verschillende locaties in Siberië en toonde aan dat deze gekweekte cellen konden infecteren. Eén virusmonster was 48.500 jaar oud.

“De virussen die we hebben geïsoleerd konden alleen amoeben infecteren en vormden geen risico voor mensen,” zei Claverie. “Dat betekent echter niet dat andere virussen – die momenteel bevroren zijn in de permafrost – geen ziekten bij mensen kunnen veroorzaken. We hebben bijvoorbeeld genomische sporen geïdentificeerd van pokkenvirussen en herpesvirussen, die bekende menselijke ziekteverwekkers zijn.”

[…]

Geïnteresseerd in het hele artikel klik dan op deze link 

Bron: de Guardian 21-01-2024