AI, Data & Digitalisering

De digitale transformatie is onomkeerbaar, snel en heeft veel veranderd in het afgelopen decennium. Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een sleutelrol in digitalisering. AI heeft eindeloze toepassingen. Er wordt verwacht dat het een enorme sociaaleconomische impact zal hebben en het heeft betrekking op veel uitdagingen waar we voor staan. Als onderdeel van het thema AI, Data & Digitalisatie, onderzoeken we samen hoe we kunnen bijdragen aan deze uitdagingen in de samenleving en gezondheidszorg ‘met’ en ‘in’ AI, en hoe de mondiale wetenschappelijke wereld een permanente leidende rol kan spelen op dit gebied.

Over ons
Show all

Innovatie- en Onderzoeksprogramma

We maken onderscheid tussen onderzoek ‘in AI’ (fundamenteel AI-onderzoek) en onderzoek ‘met AI’ (toegepast AI-onderzoek). Verschillende focusthema’s staan centraal in AI, Data & Digitalisering, waarbij de grenzen tussen alfa-, bèta- en gammawetenschappen worden opgeheven. Deze thema’s zijn; AI voor Energie & Duurzaamheid, Gezondheid & Zorg, Haven & Maritiem, Technologische industrie, Vrede, Justitie & Veiligheid en Fintech.

Binnen de thema’s hebben we Convergentiecentra gelanceerd die met AI werken en het fundamentele AI-onderzoek toepassen dat in de thema’s wordt besproken. Deze centra zijn; Center for Energy System Intelligence, Ai port Research & Innovation Center, Zuid-Holland MKB Data Studio, Center for Responsible AI in Healthcare en Convergence Center for Fintech.

We hebben momenteel twee Convergence AI Labs. De ene richt zich op Social Empowerment in het Feminist Generative AI Lab, en de andere op Immersive technologieën. In de twee labs hebben onderzoekers van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam hun krachten gebundeld in hun onderzoek.

 

Lees verder

Onderwijs

Het kenniscluster heeft de volgende ambities op het gebied van onderwijs: 

  • Het aanbieden van gespecialiseerd AI-onderwijs over fundamentele kennisontwikkeling, gericht op het opleiden van 1500 studenten op het gebied van interdisciplinair denken en het ontwikkelen van een multidisciplinaire blik op AI; 
  • Studenten onderwijzen in de basiskennis over AI, Data & Digitalisering in het algemeen, met als doel om 85.000 studenten te bereiken; 
  • Praktisch onderwijs over AI, Data & Digitalisering verzorgen voor professionals en alumni, met als doel om 85.000 professionals en alumni te bereiken.

Houses of AI

Om onze onderwijs-, onderzoeks- en innovatiedoelen te stimuleren, hebben we een hybride campus gecreëerd. Het zal hubs hebben in Delft, en Rotterdam, verbonden door een virtueel netwerk van AI-labs. Deze opzet brengt AI-expertise en toepassingen samen. Op dit moment hebben we twee belangrijke AI-huizen: Mondai | house of AI op de TU Delft Campus en The Data Collaboratory  bij het Erasmus Centre for Data Analytics in Rotterdam.

Lees verder