Aandacht voor multidisciplinaire aanpak en advies voor pandemische paraatheid tijdens ESCAIDE in Stockholm

PDPC was dit jaar aanwezig bij de European Scientific Conference on Applied Infectious Disease Epidemiology (ESCAIDE). Tijdens de Fireside sessie over Preparedness presenteerde Charlotte Waltz de bevindingen over integrale advisering tijdens twee simulatieoefeningen over Aviaire Influenza.

Deze presentatie richtte zich op het belang van het integreren van verschillende disciplines, zoals biomedische wetenschappen, sociale wetenschappen en economie, in pandemische voorbereiding en respons. Met behulp van simulaties van uitbraken van vogelgriep in Nederland onderzochten we hoe integrale advisering blinde vlekken kan opsporen, urgentie kan afwegen tegen langetermijneffecten en adviesprocessen kan verbeteren. Onze bevindingen benadrukken de noodzaak van flexibele kaders en multidisciplinaire inbreng om effectieve en rechtvaardige beleidsmaatregelen te waarborgen in wetenschappelijk advies.

Er was tijdens de conferentie veel aandacht voor multidisciplinaire input en samenwerkingen. Met de lancering van de ECDC Lighthouse Community en een sessie over risicocommunicatie en betrokkenheid van lokale gemeenschappen mede-georganiseerd met de WHO, werd er een podium gegeven aan sociaal- en gedragswetenschappelijke aspecten van infectieziektebestrijding.

Tijdens de afsluitende plenaire sessie werd gesproken over de toekomst van bekende infectieziekten. Nienke Beerlage-de Jong benadrukte de invloed van klimaatverandering, landgebruik, verstedelijking en menselijke migratie op de toename van door vectoren overgebrachte ziekten. Tomasz Sobierajski besprak het belang van sociologische inzichten in de geneeskunde, met de COVID-19-pandemie als voorbeeld, waarbij sociale normen van zowel professionals als de bevolking centraal stonden. Maria Wessman belichtte de toename van soa’s onder jongeren, vooral bij jonge vrouwen en heteroseksuele mannen, en onderstreepte dat preventie verder moet gaan dan surveillance en ook gedragsveranderingen moet omvatten.

Het integreren van inzichten uit biomedische en sociale wetenschappen, economie en risicocommunicatie kan bijdragen aan duurzamere en rechtvaardigere oplossingen voor toekomstige uitdagingen. Door internationale samenwerking wordt een sterke basis gelegd voor effectieve beleidsvorming en innovatieve strategieën in de publieke gezondheidszorg. ESCAIDE benadrukte dat multidisciplinaire samenwerking en de betrokkenheid van gemeenschappen essentieel zijn om adequaat voorbereid te zijn op de complexe gezondheidsrisico’s in de toekomst.